Lector Rutger Leukfeldt en wethouder Iedema. Foto: Marc Roos
Lector Rutger Leukfeldt en wethouder Iedema. Foto: Marc Roos Marc Roos

Zoetermeer zet in op cyberveerkracht

di 23 nov 2021, 13:10 Actueel

Zoetermeer - Voor de bestrijding van cybercriminaliteit is niet alleen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar juist ook toegepast praktisch onderzoek. Daarom hebben de gemeente en het lectoraat Cyber Security in het mkb van De Haagse Hogeschool hun samenwerking verlengd.

Het doel van het lectoraat is mkb’ers op praktische wijze te helpen meer digitaal veilig en bewust te worden, gesteund door evidence-based kwalitatief onderzoek. “Cyber Security wordt steeds belangrijker voor het mkb,” stelt wethouder Iedema (Economie & Onderwijs). “Volgens MKB-Nederland zijn in de eerste vier maanden van dit jaar maar liefst 78% meer meldingen gedaan van cybercriminaliteit dan in dezelfde periode in 2020. Niet alleen grote bedrijven zijn hierbij het doelwit. Ook het mkb wordt in toenemende mate slachtoffer. Het is van groot belang dat ondernemers zich hiertegen weten te weren.”
Lector Rutger Leukfeldt: “Een van de pijlers van het onderzoeksprogramma zal online gedrag worden. We gaan specifiek onderzoek doen naar interventies die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich online veilig(er) gaan gedragen. Met deze kennis gaan we vervolgens actief samenwerken op het gebied van bewustwording en gedragsverandering, om samen met de gemeente Zoetermeer écht het verschil te gaan maken.”

Uit de krant