Initiatiefnemer van Magisch Zoetermeer, Mark Merckens, hoopt met de verkoop van kerstkaarsen meer wensen van ouderen te kunnen vervullen. Foto Kees van Rongen
Initiatiefnemer van Magisch Zoetermeer, Mark Merckens, hoopt met de verkoop van kerstkaarsen meer wensen van ouderen te kunnen vervullen. Foto Kees van Rongen

Theater en kerstlunch voor ouderen

Actueel 312 keer gelezen

ZOETERMEER - Voor ouderen die tijdens de kerstperiode wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken organiseert Magisch Zoetermeer (stichting Samen vieren we Kerst) een gezellige kerstlunch op 20 en 22 december. Bovendien wordt voor 60-plussers een nostalgische theatervoorstelling gegeven op 20 december.

Door Kees van Rongen

“Magisch Zoetermeer wil Zoetermeerders met elkaar verbinden, klaarstaan voor de medemens en eenzaamheid in onze stad tegengaan en voorkomen,” vertelt Mark Merckens. Hij nam vier jaar geleden het initiatief voor de stichting Magisch Zoetermeer. “We hebben onder meer al vele malen een wens van een eenzame oudere in vervulling laten gaan. Dit jaar gaan we bij deelnemende winkels vanaf 11 december de ‘Magisch Zoetermeerse kerstkaars’ à vijf euro aanbieden om wensen van ouderen in vervulling te laten gaan.”
Tineke van der Goot, voorzitter van de stichting Samen vieren we Kerst, hoopt evenals voorgaande drie jaar een betoverende kerst te organiseren met behulp van Magisch Zoetermeer. “Bij de kerstlunch ontbreken muziek en de kerstman niet. Daarnaast is er de nostalgische theatervoorstelling ‘Aan de keukentafel’. Dat wordt ouderwets gezellig. Genieten van liedjes van toen en waar de keukenkast is gevuld met lekkernijen als stroopsoldaatjes, ulevellen, kaakjes van Verkade, Kwatta-repen en Buisman voor de koffie. In deze keuken pruttelt de koffie op het fornuis en staat de borrel koud.”
Mark Merckens: “Via het Streekblad nodigen we ouderen uit, die een keuze mogen maken voor de kerstlunch of de theatervoorstelling. Overigens kunnen in totaal 125 ouderen deelnemen aan de kerstlunch en 80 ouderen kunnen naar de theatervoorstelling ‘Aan de keukentafel’. Kent u een oudere die hiernaar toe zou willen om eens even van achter de geraniums vandaan te zijn en andere mensen wil leren kennen of bent u zelf zo’n iemand, dan kunt u zich nog aanmelden.”

Gratis Deelname
“De deelname aan de kerstlunch en theatervoorstelling is gratis. De kosten van deze uitjes worden betaald door onze partners: de Gemeente Zoetermeer, Fonds 1818 en Netwerk Zoetermeer,” vertelt Merckens. “Er werken zo’n vijftig vrijwilligers mee. Jaarlijks ondersteunen ook bedrijven via sponsoring en donaties onze stichting. Met Magisch Zoetermeer beperken we ons niet tot de kerstperiode. Het hele jaar worden er wensen vervuld voor ouderen. Het is jammer, dat dit jaar in verband met de corona perikelen en het verbod op evenementen het Magisch Dorp in Zoetermeer niet kan doorgaan.”

Magisch Zonnetje
“Evenals vorig jaar willen we weer iemand in het ‘Magische Zonnetje’ zetten.
Kent u, als oudere iemand die door ons in het zonnetje gezet moet worden, laat het ons dan weten. Een lieve buurvrouw/buurman die veel voor u doet? Iemand die gezelligheid brengt? Kortom: Die ene persoon die het verdient om eens in de schijnwerpers gezet te worden? U kunt deze persoon opgeven: organisatiemagischzoetermeer@hotmail.com. Graag in deze aanmelding duidelijk motiveren waarom u deze persoon voordraagt. Aanmelden tot 1 december.”
Tineke van der Goot: “De kerstperiode is een periode, waarin alleen of eenzaam zijn vaak extra wordt gevoeld. Met de maatwerkwensen en een aantal georganiseerde wensactiviteiten zoals nu de kerstlunch en theatervoorstelling krijgt de kerst een magisch tintje. Het is belangrijk om wat rond de kerstdagen voor ouderen te doen en vooral het onderwerp eenzaamheid bespreekbaar te maken.”

De kerstlunches op 20 en 22 december zijn bij diverse buurtcentra. Zo hebben Wijkvereniging Rokkeveen, Buurtvereniging Buytenrode, Stadsboerderij de Weidemolen, Wijkvereniging Noordhove ‘86 en Stichting Kom Op hun locatie gratis beschikbaar gesteld om dit te kunnen organiseren. De theatervoorstelling vindt plaats bij het CKC. Aanmelden kan tot en met 1 december bij Eva Jonker: telefoon 06-211.820.53.

Uit de krant