Afbeelding

Wat is gedekt onder een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Actueel 537 keer gelezen

Tijdens het werk kan schade ontstaan. Ondanks dat je dit niet expres doet, word je hier waarschijnlijk wel aansprakelijk voor gesteld. Toch betekent dit niet dat jouw bedrijf de kosten voor het vergoeden van deze schade uit eigen zak moet betalen. Althans, niet als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. In dat geval is de kans namelijk groot dat de schade vergoed wordt door je verzekeraar. Helaas is dit niet altijd zo. Benieuwd waar je wel en niet voor verzekerd bent met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Je leest het in deze tekst.

 Hier ben je voor verzekerd Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vergoedt schade die je aanricht tijdens het werk. Sommige ondernemers denken dat alle schade vergoed wordt, maar dat is helaas niet het geval. Om misverstanden te voorkomen, vertellen we je hier eerst waar je voor verzekerd bent als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Veroorzaak je tijdens het werk per ongeluk schade aan (spullen van) anderen en word je hier aansprakelijk voor gesteld? Dan kun je bij jouw verzekeraar aankloppen. 

Het kan ook gebeuren dat een product dat je maakt, importeert, verkoopt of installeert schade aanricht bij een klant. Als je een AVB hebt afgesloten, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je verzekeraar vergoedt deze schade namelijk. Ook (letsel)schade aan mensen die voor je werken valt binnen de dekking van zakelijke aansprakelijkheidsverzekering Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade als gevolg van een bedrijfsongeval. Tot slot valt schade aan spullen die je leent of huurt van iemand anders binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Let op: voor laatstgenoemde schade werken veel verzekeraars met een maximumbedrag per aanspraak en per jaar. 

Deze zaken vallen buiten de dekking Eerder in deze tekst haalden we al kort aan dat schade die tijdens het werk ontstaat niet altijd vergoed wordt door een verzekeraar. Zo sluiten veel verzekeraars bepaalde schade op voorhand al uit. Als er bijvoorbeeld (ook) schade ontstaat aan jouw eigen spullen, heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar. Ook kosten die je maakt voor het opnieuw uitvoeren van werkzaamheden vallen niet binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Tot slot is schade die veroorzaakt wordt door een motorrijtuig of e-bike met kenteken niet verzekerd. 

Dekking zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden Als zzp’er kun je voor de standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kiezen, maar er zijn ook meer mogelijkheden. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp namelijk uitbreiden met de volgende aanvullende verzekeringen.

 - Beroepsaansprakelijkheid Met deze aanvullende verzekering ben je ook veroorzaakt voor schade als gevolg van verkeerd advies of een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt bij veel verzekeraars aangepast op het beroep dat je beoefent. Voor sommige beroepen is deze aanvullende verzekering overigens verplicht, zoals voor advocaten, architecten en financieel adviseurs.

 - Bestuurdersaansprakelijkheid Heb je een bestuurlijke functie bij een bedrijf? Breid je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit met een bestuurdersaansprakelijkheid verzekering. Je bent in dat geval ook verzekerd voor schade die het gevolg is van een bestuurlijke fout van jou of een medebestuurder.

 - Construction Allrisk (CAR) Voor aannemers, klusbedrijven, constructeurs en architecten is het verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met een CAR-verzekering. Hiermee verzeker je schade die ontstaat tijdens de aan- of verbouw van een pand, maar ook schade aan hulpmaterialen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40
Heemkundige Bas Beaard geeft uitleg over de gebrandschilderde ramen van De Spar van glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Foto: Kees van Rongen
Hans van de Bunte hoopt op erfgoedcentrum na waardebepaling van collectie De Voorde 23 mrt, 10:48
Gedurende de hele dag, zaterdag 23 maart, krijgen klanten 15% korting op alles van de afdeling wonen & verlichting.
Opening van vernieuwde afdeling wonen & verlichting bij Bouwhof 22 mrt, 11:59
Het werd een spannende middag met verrassende uitslagen en negen medaillewinnaars in de groepen 3 t/m 8. Foto: pr.
Damtoernooi en damspel op IKC De Vijverburgh al jaren populair 22 mrt, 11:28
De Rolstoelvierdaagse gaat op 27 mei weer van start. Foto: pr
Ook dit jaar wordt er weer gerold door Zoetermeer 22 mrt, 10:19