Lange Land in Top tien.
Lange Land in Top tien.

Meer inspraak in ziekenhuis

Actueel 702 keer gelezen

Zoetermeer - Het college van B&W heeft wederom een brief aan minister Kuipers geschreven. Burgemeester Bezuijen en wethouder Ter Laak willen meer invloed op de zorg in de stad. Nu zijn zij, zoals ze in de brief aan de minister schrijven, ‘een tandeloze tijger’.

Door Hélène Ouwerkerk

Dit schrijft wethouder Ter Laak in een memo aan de gemeenteraad.
Aanleiding voor de brief en het memo is het voornemen van het bestuur van het Haga Ziekenhuis dat recentelijk met het Lange Land Ziekenhuis is gefuseerd, om de geboortezorg weg te halen uit Zoetermeer. “Als gemeente merken we dat onze middelen om hierin de belangen van onze inwoners te behartigen uiterst beperkt zijn”, aldus de burgemeester in de brief aan minister Kuipers. De gemeente Zoetermeer heeft het Integraal Zorgakkoord ondertekend. Hierin is vastgelegd dat het belang van de patiënt en de inwoner in de zorg voorop moet staan.
Dit is geregeld in de algemene maatregel van bestuur (AMvB) maar volgens het college komt daar in de praktijk niet veel van terecht. Dat werd deze zomer duidelijk toen het ziekenhuis in augustus 2022 plotseling de spoedeisende hulp tijdelijk sloot. Volgens het college heeft de gemeente beperkte mogelijkheden om mee te beslissen over de koers van het ziekenhuis. Ook worden zij pas in een laat stadium geïnformeerd. Zo zitten er in de ziekenhuizen veel medici aan tafel als er over koerswijzigingen wordt besloten. Ook de financiële belangen zijn vertegenwoordig in de overleggen. Maar er zit niemand aan tafel die expliciet de belangen van de inwoners vertegenwoordigd. Dat moet anders vindt B&W.
In haar brief roept het college aan minister Kuipers op om de belangen van inwoners eerder en beter mee te nemen in het acute zorglandschap en de bijbehorende ministeriële regeling aan te passen omdat deze niet voldoet.

Tijdens de raadscommissievergadering van 22 mei wordt over het onderwerp ‘Behoud van volwaardige geboortezorg in Zoetermeer’ gesproken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os gisteren
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air gisteren
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14