Bij de jeugdbescherming in Zoetermeer zijn meer mensen nodig om het werk goed te kunnen doen. Foto: PR
Bij de jeugdbescherming in Zoetermeer zijn meer mensen nodig om het werk goed te kunnen doen. Foto: PR Maarten Stolp Fotografie

Jeugdbeschermers moeilijk te vinden

Actueel 818 keer gelezen

Zoetermeer - De jeugdbescherming heeft te weinig medewerkers om gezinnen te kunnen helpen. De instantie die kinderen beschermt tegen onveilige situaties en gezinnen hulp aanbiedt wanneer zij vastlopen, is in Zoetermeer onderbemand. “Nu kunnen we niet iedereen de nodige hulp geven.”

Door Thijme van de Burg

Er zijn meerdere redenen dat de jeugdbescherming in Zoetermeer vastloopt. Eén van de belangrijkste is dat ze meer werknemers nodig heeft, zodat de taken evenrediger worden verdeeld. Een recent onderzoek van Significant geeft aan dat een jeugdbeschermer het beste acht à negen gezinnen kan begeleiden. Op dit moment helpt een jeugdbeschermer veertien tot zestien gezinnen. “Een deel van het vaste team is weggegaan omdat ze zijn doorgegroeid naar een andere baan, maar bij een ander deel is de druk te hoog geworden en het werkplezier afgenomen. De laatste jaren zijn er veel complexe echtscheidingen bijgekomen. De hele dag tussen twee vechtende ouders zitten maakt je werkdag echt niet leuker”, zegt een werknemer van de jeugdbescherming, die vanwege veiligheidsredenen niet mijn zijn naam in de krant  wil.  

Stigma
De manager, de woordvoering en de werknemer geven ook aan dat er groot stigma hangt rondom de jeugdbescherming. Ze geven aan dat dat ook één van de redenen is dat ze een kleine instroom aan nieuwe collega’s hebben. “Ik wil niet dat andere ouders op het schoolplein weten dat ik een jeugdbeschermer ben, vanaf dat moment zal ik elke uit huis plaatsing moeten verantwoorden, terwijl ons werk zoveel meer is dan het uit huis plaatsen van kinderen.”
De jeugdbescherming vertelt dat zij door de huidige problemen niet altijd de gewenste hulp kunnen geven aan de gezinnen. “Iedere dag zitten we nu weer opnieuw te prioriteren wat het meest urgent is”, vertelt de manager van de jeugdbescherming in Zoetermeer die wegens veiligheidsredenen niet met zijn naam in de krant wilt.
Ook geeft één van de werknemers van de jeugdbescherming aan dat zij soms taken van de hulpverlening op zich nemen die niet bij de jeugdbescherming horen. Dit doen zij omdat ze op andere gebieden in de zorg ook vastlopen door vergelijkbare problemen en daardoor niet altijd op tijd hulp kunnen bieden. Zo wil de jeugdbescherming een verergering van de problemen voorkomen. “Het hele systeem loopt nu vast en op deze manier proberen we de wachtlijsten kleiner te maken.”
Monique Siegelaer, raadslid voor de Lijst Hillbrand Nawijn, heeft onlangs vragen gesteld over de tekorten in de jeugdbescherming. Zij maakt zich zorgen over de oplopende wachtlijsten. “De kwetsbare kinderen in Zoetermeer moeten worden beschermd. We moeten er hierbij voor zorgen dat de jeugdbeschermers meer ondersteunende werknemers krijgen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38