Alleen eten kan mensen het gevoel van eenzaamheid geven.
Alleen eten kan mensen het gevoel van eenzaamheid geven.

Zanyar Aziz geeft woorden aan de eenzaamheid

Actueel 1.275 keer gelezen

Zoetermeer- Hoe is het om in je eentje te eten? Op vrijdag 7 oktober geeft spoken- word dichter Zanyar Aziz een workshop Poëzie. Het is de afsluiter van de week tegen eenzaamheid, Het thema is: alleen eten. 

Aziz heeft met veel Zoetermeerders gesproken over eenzaamheid. Door de verhalen die tijdens zijn workshops en projecten loskomen begint hij bijna een expert te worden. Hoe ziet eenzaamheid er voor jou uit? Dat vroeg hij vorig jaar op straat aan zijn stadsgenoten. “Opvallend vaak kwam dat alleen eten naar voren, vertelt Aziz.” Als je dat bijvoorbeeld altijd met je partner deed en die valt weg dan is alleen eten een opvallende gebeurtenis”. 

Iedereen is welkom bij de workshop. “Ik begin met een gedicht voor te dragen. Dan krijgen de deelnemers mijn speciale formule, als je die volgt dan kom je uit op een eigen gedicht. Daarmee gaan we aan de slag. De formule werkt als een trein en er worden prachtige gedichten mee gecreëerd. Mensen raken in mijn workshops altijd verrast door wat ze zelf opschrijven”.
“Ik ben een persoon die altijd veel op zich zelf is geweest, ik kan goed op mezelf zijn. Ik benoemde het onderwerp nooit door schaamte. Nu wel en dat maakt mij misschien minder eenzaam in mijn eenzaamheid.” Ongeveer 50 % van Zoetermeerders voelt zich eenzaam volgens de GGD. Het gevoel is alomtegenwoordig en wordt steeds bespreekbaarder.

Woorden geven

Aziz gaf al eerder poëzie workshops in diverse wijkbibliotheken over dit thema. Bij het CKC is ook de rondreizende expositie over eenzaamheid te zien met verhalen van Zoetermeerders. Daaronder drie gedichten van Zanyar, geïllustreerd door Aase Akkersdijk. En er ligt een boekje wat mensen mee kunnen nemen. Je hoeft je niet aan te melden, je kunt gewoon naar binnenlopen en het is gratis. Aziz: “Ik hoop dat de mensen die er zijn woorden kunnen geven aan hun eenzaamheid. Dat mensen herkenning vinden in elkaars verhalen, gedichten en ervaringen en daardoor minder alleen zijn in hun eenzaamheid. Je zit samen, je schrijft, je gebruikt je gevoel en je creativiteit. Ik voel me dankbaar dat ik dit mag doen.”
Benieuwd wat eenzaamheid voor anderen betekent?  Kom dan naar de workshop Poëzie. Zanyar Aziz prikkelt uw creativiteit en daarna zit u vol inspiratie en gaat u zelf aan de slag met gedichten schrijven.’ De workshop Poëzie is 7 oktober van 16.00 tot 17.00 uur aan de Leidsewallen 80. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31
Wim Blansjaar
Blansjaar met krappe meerderheid gekozen 8 apr, 20:50 3
Wim Blansjaar
Blansjaar stuurt alsnog een excuusbrief over museumdirecteur 8 apr, 14:10 2
Het team van CrossFit 2712
CrossFit 2712 is fitste CrossFit 8 apr, 13:39