Janine Karlas, Arie Versteegen en Ron Ouwehand. Foto: Gerard van Warmerdam
Janine Karlas, Arie Versteegen en Ron Ouwehand. Foto: Gerard van Warmerdam

Directeur Arie Verstegen van De Boerderij draagt het stokje over

Actueel 1.263 keer gelezen

Zoetermeer - Volgend jaar is Arie Verstegen 25 jaar directeur van Poppodium De Boerderij. Een mooi moment vind hij om het stokje over te dragen. Niet aan één persoon maar twee mensen gaan hem vervangen. Janine Karlas neemt het zakelijke deel voor haar rekening en Ron Ouewehand gaat de programmering doen. Nestor Arie blijft nog een jaar om het tweetal als vraagbaak en adviseur bij te staan. Een overgang die Verstegen heel fijn vindt. “Zo kan ik gelijk wat korter gaan werken.”

Door Hélène Ouwerkerk

Het drietal heeft een leuk rekensommetje. Als Arie volgend jaar met pensioen gaat is hij 65. Ron en Janine zijn op dat moment respectievelijk 31 en 34 jaar oud en samen dus ook 65. “Voor ons is het heel fijn dat Arie als onze leermeester nog betrokken blijft”, zegt Janine Karlas. Zij kwam ooit als stagiaire bij De Boerderij terecht en bleef daarna als vrijwilliger. Ook Ron kwam als vrijwilliger bij De Boerderij werken. “Dat is het mooie bij ons”, zegt Arie Versteegen. “Je kunt hier een carrière doormaken. Ron heb ik gescout en bij Janine had ik gelijk een goed gevoel. Ik ben blij dat zij het stokje van mij gaan overnemen.”
Arie Versteegen begon in 2000 samen met Joyce Ziermans bij de Boerderij. Ziermans als directeur en hij als programmeur. “Aanvankelijk was het onze bedoeling dat we samen de Kleine Komedie zouden overnemen. Maar het leven loopt anders en al helemaal toen Joyce in 2002 overleed. Een absoluut dieptepunt. Joyce wilde dat ik haar zou opvolgen en dat heb ik ook gedaan. Maar het boeken van de artiesten ben ik altijd blijven doen”, vertelt Arie Versteegen.

Het programmeren  licht Arie dan ook na aan het hart. Veel grote artiesten heeft hij naar Zoetermeer gehaald. Hoogtepunten vindt Versteegen moeilijk om te noemen. “Het is natuurlijk geweldig om internationale namen zoals Peter Frampton naar Zoetermeer te halen maar ik ben net zo blij als André Hazes hier komt optreden”, zegt Versteegen. Dat hij als directeur alle ballen in de lucht moest houden is weleens lastig. “In directiezaken valt de balans vaak uit naar meer vergaderen. Ik juich alle samenwerkingen in het culturele veld toe maar ik wil mij de komende jaren toch meer met dingen bezighouden waar ik blij van word”, zegt hij. “Ik heb plannen voor een boekingskantoor.”

Voor Janine en Ron is de komende jaren de grootste uitdaging om de nieuwbouw te gaan realiseren. En daar zijn ze het alledrie hardgrondig over eens. Die nieuwbouw is heel hard nodig. “Soms zie je nieuwe bands voorbij komen waar veel talent in zit maar die nog te klein zijn voor onze grote zaal. Dan heb je echt een kleine zaal nodig om die bands aan je te binden. Want je ziet dat loyaliteit groot is bij bands. Dan kiezen ze als ze later groot zijn liever voor een zaal waar ze in het begin van hun carrière ook optraden”, legt Ron uit. Ron wil de programmering voortzetten maar heeft ook wel oog voor verjonging. “Een jonger publiek toevoegen aan het huidige publiek is iets wat ik voor ogen heb”, zegt hij. “Ja, de nieuwbouw dat is natuurlijk een heikel punt”, vult Janine aan. “De gemeenteraad is aan zet. Ons verhaal is nog steeds hetzelfde. Het is best een frustratie dat we elke keer opnieuw moeten uitleggen waarom het zo belangrijk voor ons is.”

Janine kijkt vooral naar de samenwerkingen in de stad. “We zijn de afgelopen jaren al veel samenwerkingen aangegaan en dat zijn mooie ontwikkelingen”, zegt Janine. Als het aan haar ligt mogen die samenwerkingen nog verder worden uitgebouwd. “Neem bijvoorbeeld de Dutch Innovation Factory. Daar zitten genoeg partners om leuke dingen mee te organiseren en zo zijn er veel organisaties in de stad”, legt ze uit. “We vinden het ook leuk om buiten de gebaande paden te gaan en het publiek positief te verrassen. Er zijn plannen genoeg.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27