Bossenbuurt Meerzicht.
Bossenbuurt Meerzicht.

15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht

Actueel 431 keer gelezen

Zoetermeer - Het Rijk geeft de gemeente Zoetermeer een bedrag van 15,7 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds voor verduurzaming van de flats in de Bossenbuurt in Meerzicht. Een deel van het geld kunnen VvE’s gebruiken voor het verduurzamen. Een ander deel gaat naar de verbetering van de openbare ruimte. 

Door Hélène Ouwerkerk

Wethouder Bouke Velzen is zeer verheugd met het geld van het rijk. “Deze subsidie is een flinke impuls voor huiseigenaren in de Bossenbuurt. Met de energiebesparende maatregelen kunnen we de leefbaarheid verbeteren. Dit voorkomt energiearmoede en zo dragen we bij aan bestaanszekerheid voor de kwetsbare huishoudens.”
Overigens gaat niet het gehele bedrag naar de verduurzaming van de flats. Er wordt ook geïnvesteerd in de openbare ruimte en het winkelcentrum. De aanvraag bij het Volkshuisvestingsfonds ging uit van een verdeling van 70% voor de verduurzaming en 30% voor de openbare ruimte en de buitenruimte rondom het winkelcentrum. Hoeveel geld er precies voor het winkelcentrum wordt uitgetrokken en wat hiervan wordt gedaan wordt op een later moment bepaald door de gemeenteraad. Als na de zomer ook de gemeenteraad akkoord is met de besteding van dit geld, kunnen VvE’s van de Bossenbuurt vanaf begin 2025 een aanvraag indienen.

Ook wijkwethouder Ingeborg ter Laak reageert verheugd op de subsidie die investeert in de wijk Meerzicht. Een wijk die deze investering volgens haar hard nodig heeft. 

“Hier ben ik onwijs blij mee. Met het geld uit het Volkshuisvestingsfonds kunnen we een typische wederopbouwwijk die kenmerkend is voor een New Town als Zoetermeer nieuw elan geven”, zegt Ter Laak.

Met een groot deel van de miljoenen kan de gemeente VvE’s ondersteunen bij de verduurzamingsopgave met een energieadvies op maat. Maar voor verschillende VvE’s is het financiële risico te groot. Het gevolg van de investering zou zijn dat de bijdrage aan de VvE voor sommige huiseigenaren onbetaalbaar wordt. Met de toegekende subsidie wordt het voor VvE’s in de Bossenbuurt nu mogelijk om makkelijker isolatiemaatregelen te nemen. zoals bijvoorbeeld dakisolatie, buitengevelisolatie en HR++ glas. In totaal gaat het om ruim 2400 woningen die verduurzaamd kunnen worden. Zo krijgen alle bewoners een goed geïsoleerde woning, is er minder energieverbruik, meer comfort en lagere kosten.

Hoewel bekend is dat niet alle VvE’s staan te springen om verduurzaming is dat volgens de wethouders in de Bossenbuurt wel het geval. “De VvE’s in de Bossenbuurt spreken elkaar regelmatig over VvE zaken en ook over een aanpak met betrekking tot verduurzaming. Veel van deze VvE besturen willen graag verduurzamen, maar het is een grote en uitdagende opgave”, zegt wethouder Velzen. Aan VvE’s dwingen wil hij niet denken. “De gemeente gaat niet dwingen om een aanvraag in te dienen, we bieden wel de mogelijkheid om begeleid te worden. De keus om te verduurzamen is niet aan de gemeente. Wij hopen dat het Volkshuisvestingsfonds een stimulans biedt aan de VvE’s in de Bossenbuurt om te gaan verduurzamen”, aldus Velzen.
“Als VvE’s een aanvraag hebben ingediend worden zij ondersteund bij hun ambitie om werk te maken van isolerende maatregelen. En het levert direct een positieve bijdrage aan de wijkontwikkeling van Meerzicht”, vult wethouder Ter Laak aan.

Een deel van de toegekende subsidie is bedoeld voor het verbeteren van de openbare ruimte en buurtwinkelcentrum Meerzicht. De omgeving met vele parkeerplaatsen, vraagt om vernieuwing. Er zijn plannen om het winkelcentrum aantrekkelijker en beter toegankelijk te maken met meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27