Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen

Actueel 1.079 keer gelezen

Zoetermeer - Na maanden puzzelen en onderhandelen met impresariaten is het zover. Het programma van het Stadstheater staat online en deze week konden de Vrienden van het Stadstheater al boeken. Programmeur Maartje van der Veen is niet ontevreden want waar vorig jaar op de eerste dag 5500 kaarten werden verkocht, bleef de teller dit jaar op de eerste dag steken op 9412 kaarten. Een goed begin. Aanstaande zaterdag kan iedereen kaarten reserveren.

Door Hélène Ouwerkerk

Hoewel er al veel kaarten zijn verkocht, kan Maartje de theaterliefhebbers gerust stellen. “Er is nog geen enkele voorstelling uitverkocht dus iedereen kan nog boeken”, zegt ze. Dat de voorverkoop onder vrienden zo’n vliegende start heeft gemaakt, heeft volgens haar alles te maken met het feit dat meer mensen Vriend van het Stadstheater zijn geworden. Iets wat dus voordeel geeft want je mag eerder boeken. “Ook kunnen we stellen dat we de coronaperiode nu echt achter ons hebben gelaten”, zegt Maartje. “Mensen hebben er vertrouwen in en boeken weer een gezellig avondje uit.”

Grote trekkers ziet Maartje van der Veen nu al. “Veldhuis en Kemper is echt heel erg in trek maar ook andere grote cabaretnamens zoals Claudia de Breij, Najib en Pieter Derksen doen het goed. Jochem Myer komt ook maar die krijgt een aparte kaartverkoop. En Bee Gees Forever die in het tv programma Battle of the bands hebben gewonnen trekken veel bezoekers”, vertelt Van der Veen. “We zien sowieso wel dat mensen die op tv zijn geweest publiek naar het theater trekken. Dit seizoen hebben we bijvoorbeeld klassieke muziek van Francis van Broekhuizen en Dominic Seldes. Robèrt van Beckhoven komt met een bijzondere voorstelling waarbij mensen zelfs op het toneel hapjes kunnen proeven. 

Zoetermeer heeft een publiek dat naast van muziek ook erg van cabaret houdt. Vandaar dat grote namen dit seizoen niet ontbreken. “Maar we willen de mensen ook graag kennis laten maken met jong cabarettalent. Daarom hebben we maar liefst drie series geboekt. In deze serie krijg je voor 50 euro maar liefst drie voorstellingen van nieuwe artiesten. Ik vind het geweldig om ons publiek op deze manier kennis te laten maken met deze jonge makers”, aldus Maartje van der Ven.

Programma
Het maken van een theaterprogramma is een hele puzzel waar zij altijd al direct na de zomer mee begint. “Je gaat naar previews kijken maar ook onderhandelen met impresariaten. Soms kunnen wij een voorstelling aanvragen maar vaak heeft een artiest al zelf een lijst met theaters gemaakt waar ze willen staan”, licht ze een tipje van de sluier op. “Gelukkig heb ik goede contacten dus vraag ik ook altijd of ze aan ons willen denken als er ergens iets uit valt. En heel vaak lukt dat ook.” Daarnaast is het zaak om de voorstellingen en genres over het jaar te verdelen. “Ik heb er gelukkig een goed systeem voor om te zorgen dat de genres goed verdeeld zijn. En bijvoorbeeld de series cabaret vergen een afgewogen verdeling. Je wil natuurlijk niet dat mensen in één maand door hun serie zijn”, zegt ze.

Maartje van der Veen luistert uiteraard graag naar de wensen van de bezoekers. “We hebben een Overdagraad. Dat zijn ouderen die aangeven waar zij graag overdag naartoe zouden willen. Maar we hebben ook een Jongerenraad waarbij scholieren aangeven wat zij interessant vinden. Ik vind het belangrijk om naar die doelgroepen te luisteren”, zegt de programmeur.

Aanstaande zaterdag gaat de losse verkoop van start. Nu al kunnen mensen op de site van het Stadstheater kijken wat er allemaal komend seizoen te beleven is. Zaterdag 18 mei om 12.00 uur kunnen kaarten worden gereserveerd via www.stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27