Mark, Wilma en Joram zijn erg blij dat zij straks ook Squla aan kunnen bieden aan de kinderen.
Mark, Wilma en Joram zijn erg blij dat zij straks ook Squla aan kunnen bieden aan de kinderen. Robbert Roos

Stichting Leergeld is goede doel Groot Zoetermeers Dictee

Actueel 981 keer gelezen

Zoetermeer - Stichting Leergeld is het goede doel van het Groot Zoetermeers Dictee. Door op 25 maart mee te doen aan het dictee schrijven de deelnemers Squla abonnementen bij elkaar voor Stichting Leergeld Zoetermeer.  

Door Robbert Roos

Mark Schutjes, directeur- bestuurssecretaris bij Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden is maar wat blij dat zijn stichting dit jaar het goede doel is van Het Groot Zoetermeers Dictee. “We zien de armoede in Zoetermeer de laatste jaren, net als in de rest van het land, flink toenemen. Dat zien serviceclubs zoals de Lions gelukkig ook. Daarom was ik erg blij toen Janny Vinke me belde met de mededeling dat onze stichting dit jaar het goede doel van het dictee is.”

Dat de Lions dit jaar voor Stichting Leergeld gekozen hebben, komt precies op het juiste moment. “We krijgen de laatste tijd vaak van ouders terug dat de kinderen die we ondersteunen behoefte hebben aan extra ondersteuning op het gebied van taalvaardigheid en rekenen. Hoe leuk is het dan dat juist Het Groot Zoetermeers Dictee ons financieel wil ondersteunen.” Bij Stichting Leergeld kunnen gezinnen met beperkte financiële middelen terecht voor een Kindpakket. Hiermee ondersteunt de stichting de gezinnen met een fiets, een laptop, een verjaardagsbox, sportactiviteiten, een kindpas of schoolspullenpas. Huiswerkbegeleiding en bijlessen zijn de laatste jaren steeds commerciëler en daardoor duurder geworden. Dat is voor veel mensen die door Stichting Leergeld ondersteund worden niet op te brengen. “Squla is een platform dat taal- en rekenvaardigheden en de wereldoriëntatie van kinderen spelenderwijs bevordert en helpt om leerachterstanden weg te werken”, legt Mark uit. “De lessen en opdrachten worden gegeven in gamevorm. Zo leren de kinderen spelenderwijs.” 

De verschillende modules van Squla zijn afgestemd op het leerniveau van het betreffende kind. “In 2021 heeft de Universiteit van Amsterdam een onderzoek gedaan onder 1000 kinderen op de basisschool”, vertelt Mark. “Het onderzoek richtte zich op de ‘zomerdip’ die ontstaat als kinderen een aantal weken geen les krijgen of naar school gaan.” Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen die tijdens de schoolvakantie Squla gebruikten ongeveer 40 procent minder terugval hadden dan kinderen die het platform niet gebruikten. “Verschillende andere Leergelden werken al langer samen met Squla. De kinderen én ouders zijn er allemaal erg positief over. Daarom willen we het ook hier aanbieden. Dat kan straks dankzij de bijdrage van de Lions en Het Groot Zoetermeers Dictee.”

Nu zullen er mensen zijn die zeggen dat Squla ook een commerciële organisatie is. “Dat klopt”, geeft Mark direct toe. “Maar zij hebben een speciaal voorstel gedaan. Een jaarabonnement kost normaal € 105,00 per kind. Speciaal voor Stichting Leergeld berekenen zij de kostprijs van € 30,00 per kind. Tijdens het laatste Groot Zoetermeers Dictee werd € 5000,00 euro opgehaald. Met zo’n bedrag kunnen we ongeveer 170 kinderen een abonnement op Squla aanbieden.” Stichting Leergeld krijgt na betaling een unieke code waarmee ze een jaarabonnement beschikbaar kunnen stellen. De kinderen krijgen vervolgens een jaar lang onbeperkt toegang tot het platform om hun oefeningen te doen. 

Uiteraard zijn we benieuwd naar de taalvaardigheden van Mark zelf. “Eerlijk gezegd glipt er qua grammatica bij mij ook weleens een spelfoutje tussendoor. Ik heb mijn studies in het Engels gevolgd, dat ligt me op de een of andere manier beter. We zijn bezig om een eigen team samen te stellen om mee te doen met het dictee. We laten ons natuurlijk niet kennen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38