Piet Sinke is initiatiefnemer van de Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer. Foto Kees van Rongen
Piet Sinke is initiatiefnemer van de Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer. Foto Kees van Rongen

Rolstoelvierdaagse traditie in Zoetermeer

Actueel 1.284 keer gelezen

ZOETERMEER - Mensen die moeilijk ter been zijn, willen ook graag naar buiten. Piet Sinke (81) vond dat hij daar iets aan moest doen. Het werd de Rolstoelvierdaagse. De eerste keer meldde zich 15 deelnemers aan. Dat aantal groeide in de loop van de jaren enorm. Dit jaar verwacht hij zelfs 400 rolstoelgebruikers en minstens zoveel vrijwilligers.

Door Kees van Rongen

“Iedereen die een rolstoel nodig heeft voor langere afstanden mag mee doen. Natuurlijk ook de mensen, die zelfstandig wonen. Ik weet zeker dat nog veel meer mensen in Zoetermeer zouden willen meedoen, maar om de een of andere reden zich niet durven aanmelden,” zegt Piet Sinke. “Iedereen kan zich aanmelden. Dat kan bij De Morgenster, Buytenhaghe, Vivaldi, Rozentuin, De Boomgaard, Magnolia in Oosterheem, Middin, Albrandswaard in Meerzicht, Herbergier in Seghwaert, Rokkeveen wijkcentrum en in Noordhove. Dus nogmaals ook de mensen, die niet in een zorgcentrum, maar zelfstandig wonen, zijn welkom. Wie liever niet vier dagen meedoet, maar een rustdag tussendoor wil, kan gewoon deelnemen.” De Rolstoelvierdaagse is van 8 t/m 11 mei.

Verwoed wandelaar
Zelf is de initiatiefnemer van de Rolstoelvierdaagse een verwoed wandelaar, die elk jaar de Nijmeegse Vierdaagse loopt. Inmiddels is hij alweer aan de training begonnen. “Een dagelijks rondje Noord Aa en later ga ik in de duinen langere afstanden lopen om goed voorbereid te zijn. Buiten zijn is heerlijk en dat gun ik iedereen. Dit jaar word het extra druk, want ik heb me ook voor de KWF Kankerbestrijding opgegeven om de Alpe d’huez te beklimmen,” aldus Piet Sinke, die zich nu eerst concentreert op de Rolstoelvierdaagse.
“Ik ontdekte dat bewoners van verzorgingshuizen het jammer vonden, dat zij niet of nauwelijks buiten kwamen. Medewerkers van zorginstellingen hebben geen tijd meer om een half uurtje te gaan wandelen met de mensen, zo werd al in 2006 gezegd. Toen mijn moeder een kamer kreeg in verzorgingshuis De Morgenster sprak ik geregeld bewoners en hoorde ik de klachten aan. De toenmalige directie was wel op zoek naar activiteiten voor bewoners. Ik opperde om een Rolstoelvierdaagse te houden. Dagbestedingscoach Sandra van der Geer in verzorgingshuis De Morgenster was meteen enthousiast. Samen organiseerden wij in mei 2006 de eerste Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer met 15 rolstoelgebruikers. Nog datzelfde jaar deden we dat nogmaals met 25 aanmeldingen. Toen besloten Sandra en ik de Rolstoelvierdaagse voor heel Zoetermeer te organiseren. We kregen bijval van toenmalig wethouder Frank Speel. De gemeente werd onze grootste sponsor. Maar ook Fonds 1818 waardeerde het initiatief met een subsidie. En verder sponsoren plaatselijke ondernemers en winkeliers de Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer. Daarnaast krijgen we ondersteuning van Palet Welzijn en WelThuis.”

Weer of geen weer
Sponsoring blijft hard nodig. Voor de deelnemers wordt voor een drankje onderweg gezorgd, snacks, koffie en thee in de pauze, poncho’s als het regent, een zonnepetje als de zon schijnt, medailles en oorkondes. Op de slotdag worden de deelnemers in het Stadshart met muziek van Kunst en Vriendschap verwelkomd.
“De mensen vinden het prachtig,” zegt Piet Sinke. “Ze kijken er echt naar uit. Weer of geen weer, de mensen willen altijd naar buiten. Als het slecht weer is, vragen ze ongerust of het wel doorgaat.”
“Wij kregen veel steun van de veel te vroeg overleden Ron Verhaak. Inmiddels helpt onder meer Ronnie Meurs met zijn vele contacten. Oud-burgemeester Charlie Aptroot is ambassadeur van de Rolstoelvierdaagse. En burgemeester Michel Bezuijen is net als zijn voorgangers bereid om de honderden deelnemers op de slotdag in de Burgemeester Van Leeuwen passage in het Stadshart te verwelkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 5 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 19 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 20 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 20 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 21 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 21 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59