Peggy-Ann Clarck vindt bij de gemeente geen gehoor voor steun aan Oosterfaantje. Foto Kees van Rongen
Peggy-Ann Clarck vindt bij de gemeente geen gehoor voor steun aan Oosterfaantje. Foto Kees van Rongen

Stichtingen helpen Zoetermeerders in nood

Actueel 713 keer gelezen

ZOETERMEER - De stichting Oosterfaantje geeft wekelijks 460 mensen, die het financieel niet redden, een voedselpakket. Al zeventien jaar bestaat deze Voedselgroep. Diverse sponsoren geven steun aan de stichting Oosterfaantje. Stichting Urgente Noden Zoetermeer helpt mensen in nood.

Door Kees van Rongen

Oud-raadslid van het CDA Peggy-Ann Clarck: “Ik kon er niet van slapen, toen ik hoorde, dat mensen, die het financieel niet redden, geen voedselpakket meer krijgen in Zoetermeer, 200 mensen staan op de wachtlijst. Wethouder Marijke van der Meer zei mij, dat een hongerige zich kan melden bij het ‘warme loket’ van de gemeente. Nou, ik heb gebeld met de gemeente. Na 45 minuten in gesprek te zijn geweest, wist ik nog niet waar ik mij moest melden.”
Peggy-Ann heeft bij de gemeenteraad gevraagd om dit jaar 6.000 en voor 2023 36.000 euro aan Oosterfaantje beschikbaar te stellen. “Bovendien heb ik bij het college erop aangedrongen met het bestuur van de stichting Oosterfaantje serieus in gesprek te gaan. Alleen LHN, FvD en PVV steunden dit voorstel, dus geen subsidie.”
De gemeente zegt in een reactie, dat Oosterfaantje heel goed werk verricht, maar subsidie is niet mogelijk.
Peggy-Ann heeft het geloof in de politiek verloren. “Ik ben christen en trek mij het leed van anderen aan. Maar zelfs de christelijke partijen CDA en ChristenUnie laten het afweten. Het is de taak van het stadsbestuur om met een oplossing te komen. En dan niet met allerlei praatgroepen en onderzoeken. Het probleem is, dat men vandaag honger heeft. Dus vandaag zijn er voedselpakketten nodig. Bovendien moet het college zorgen, dat de dienstverlening in het gemeentehuis beter wordt, want een hongerige moet je direct een plek kunnen wijzen, waar deze persoon terecht kan. Iedereen kan in de financiële problemen komen.”

Noodsituatie
Peggy-Ann Clarck is bestuurder van het Raeger Autismecentrum. Deze landelijke stichting heeft nu duizend euro aan Oosterfaantje geschonken om direct iets aan deze noodsituatie te doen. “Dat konden we schenken door een potje dat we kregen van de Vriendenloterij.” Ook heeft Peggy-Ann zelf 200 pakken rijst en pasta aan de stichting geschonken.
Supermarkt Plus Verheul in Benthuizen is een van de sponsors, waar de Voedselgroep Oosterfaantje een paar keer per week allerlei producten voor het voedselpakket kan ophalen. Bovendien zijn vrijwilligers van Oosterfaantje geregeld bij verschillende andere supermarkten te vinden om spullen gedoneerd te krijgen. Peggy-Ann vraagt mensen, die iets kunnen missen een bedrag te storten of pakken rijst en pasta te schenken..

Doneer je energiecompensatie
De Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) komt met de campagne: ‘Doneer je energiecompensatie’. Kim Groenestein van SunZ: “Wij willen kwetsbare stadgenoten helpen met de betaling van hun energie. Doneer uw energiecompensatie van 2 x € 190, die u van de overheid ontvangt, geheel of gedeeltelijk aan Stichting Urgente Noden Zoetermeer. Zo geeft u een grote groep stadbewoners, die acute financiële problemen hebben, een winter zonder extra geldzorgen. SunZ betaalt de rekening geheel of gedeeltelijk nadat de aanvraag, die door een hulpverlener is ingediend, is goedgekeurd. De Stichting Urgente Noden Zoetermeer is erkend als een Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI). Uw bijdrage komt voor 100 procent ten goede aan de doelgroep,” aldus Kim Groenestein. Het Fonds 1818 verdubbelt de opbrengst van deze campagne in Zoetermeer tot een maximale bijdrage van € 25.000.

SunZ helpt mensen in nood met: gift van Noodfonds, overnemen van schulden en in urgente situaties met supermarktbonnen. www.sunzoetermeer.nl

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28