Er is nog geen goede plek waar rustig kan worden gestudeerd. Foto: Thijme van der Burg
Er is nog geen goede plek waar rustig kan worden gestudeerd. Foto: Thijme van der Burg

Voorlopig nog geen stille studieruimte

Actueel 593 keer gelezen

Zoetermeer – De gemeenteraad heeft tijdens het begrotingsdebat unaniem een motie aangenomen om een stille studieruimte voor studenten te creëren. Maar hoewel de gemeenteraad het unaniem heeft besloten, lijkt het erop dat de studieruimtes er niet op korte termijn gaan komen.

Door Thijme van der Burg

In 2018 nam D66-raadslid Esmael Zamani het initiatief voor een stille studieruimte in Zoetermeer. Zamani heeft in 2019 de eerste motie ingediend voor de stille studieruimtes en die werd aangenomen door de meerderheid van de gemeenteraad. Er is toen een pilot van start gegaan waarbij studenten en scholieren rond de examenperiode tussen mei en juli de raadzaal konden gebruiken als stilteruimte. De bibliotheek zelf hield toen een boekje bij waarbij de studenten recensies konden achterlaten en die waren enkel positief. Wel waren er een aantal problemen bij het gebruik van de raadzaal. Zo werd doordeweeks de raadzaal nog steeds gebruikt voor vergaderingen en er moest altijd iemand aanwezig zijn om toezicht te houden op de studenten. Omdat niet altijd een werknemer van de bibliotheek aanwezig kon zijn, heeft de gemeenteraad een groepje vrijwilligers bij elkaar geraapt om samen met de vaste werknemers toezicht te houden. Er is geen enkel moment geweest waarbij er onenigheid met één van de studenten is ontstaan. Toen kwam corona en hield de pilot op, omdat de ambtenaren de ruimte zelf nodig hadden om in te vergaderen. Sindsdien is de raadzaal nooit meer gebruikt als stille studieruimte. “Er was genoeg plek in het stadhuis om een studieplek te realiseren. Tijdens corona kon ik het me nog voorstellen, dan zit je in grote groepen te vergaderen en dat wil je niet in kleine ruimtes doen, maar dat is al lang voorbij. Er is nu voldoende ruimte voor ambtenaren om op andere locaties te vergaderen”, aldus Esmael Zamani, raadslid voor D66 en initiatiefnemer van de moties voor stille studie ruimtes Onderzoek schoolbesturen. Hij hoopt dat er snel een oplossing voor de studenten komt.

Onderzoek
Vanwege alle complicaties bij de raadzaal begon het college om een onderzoek om te kijken naar de behoefte van studenten. Bij dit onderzoek heeft de gemeente aan verschillende schoolbesturen gevraagd of zij behoefte hebben aan extra stille studieruimtes. De schoolbesturen gaven aan dat zij voldoende ruimte hebben. “De scholen zelf hebben inderdaad voldoende ruimte, maar het gaat om de momenten dat de scholen niet open zijn”, vertelt Sepher Mohammadian, raadslid voor Zoetermeer Vooruit, die samen met een aantal andere partijen de meest recente motie voor stille studieruimtes heeft ingediend. ”Na vier uur en in het weekend zijn de scholen gesloten en dan kunnen de scholieren nergens naartoe. Ook zijn er heel veel studenten die in Zoetermeer wonen, maar buiten Zoetermeer studeren. Zij hebben nu geen plek om rustig te leren”, aldus Mohammadian.

De bibliotheek zelf geeft ook aan dat vanwege de enorme drukte tijdens toetsweken studenten en scholieren soms worden weggestuurd. “We krijgen een aantal punten vanuit de gemeente aangedragen waar we aan moeten voldoen. Ik kan best alle boeken eruit halen en daar studieruimtes van maken, maar dan zijn we geen bibliotheek meer”, aldus Deirdre van der Bent, marketing en communicatiemedewerker bij Bibliotheek Forum Zoetermeer. De bibliotheek heeft al extra tafeltjes neergezet bij het podium en bij de jeugdboeken. Ook pakken studenten nu wel is een plekje om te leren waarvan dat eigenlijk niet de bedoeling is. ‘’We zijn altijd aan het schipperen waar we wat moet neerzetten’’, aldus van der Bent.

Het college onderzoekt op dit moment of er op andere locaties studieruimtes gerealiseerd kunnen worden zodat toch aan de studenten tegemoet kan worden gekomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38