Foto: Joke de RidderBijschrift foto : De amberboom krijgt prachtig rood blad in de herfst. Foto: Joke de Ridder.
Foto: Joke de RidderBijschrift foto : De amberboom krijgt prachtig rood blad in de herfst. Foto: Joke de Ridder.

Natuur onder de loep

Actueel 297 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke, bijzondere natuurweetjes. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder is al jaren lid van de plantenwerkgroep in Zoetermeer en weet ook veel over bomen en honingbijen.

Herfst
Hoewel in de herfst alles donker lijkt te worden en fleurige bloemen uit de tuin verdwijnen, kan in dit jaargetijde toch ook volop genoten worden van kleur. Prachtige herfsttinten van bladeren aan de bomen! Wie gaat er niet graag wandelen in een bos met deze weelde aan kleur. Waarom worden de groene bladeren in de herfst eigenlijk rood, geel of bruin? Om hier antwoord op te geven moet je eerst weten waarom bladeren eigenlijk groen zijn. Dat komt omdat ze chlorofyl, ofwel bladgroen bevatten. Dit stofje zorgt ervoor dat bladeren het (zon)licht kunnen gebruiken om zich te voeden. Zonder licht gaan planten dood. Kooldioxide en water worden met behulp van zonlicht door het bladgroen omgezet in suikers en zuurstof. Dit heet fotosynthese. De suikers heeft de boom nodig om te groeien, de zuurstof komt in de lucht. Die kunnen wij mensen weer goed gebruiken en dat is ook één van de redenen dat we bomen nodig hebben. In de herfst worden de dagen steeds korter, minder licht dus voor de bladeren. Hierdoor kan er minder fotosynthese plaatsvinden. De bladeren hebben minder bladgroen nodig, en dit wordt afgebroken. Daardoor worden andere kleuren zichtbaar. Die andere kleuren zaten altijd al in de blaadjes, maar je zag ze niet omdat er zoveel bladgroen omheen zat. Dus kleuren de bomen rood, oranje, geel, bruin, in allerlei schakeringen.
Als zijn bladeren de boom in de winter niet meer kunnen helpen voedsel te maken, heeft hij ze eigenlijk niet meer nodig. Daarom wordt een kurkachtig randje tussen bladsteeltje en tak gevormd, zodat de verbinding tussen boom en blad verbroken wordt. En zo dwarrelt het blad naar de grond.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28