Bijzonder huis aan Zirkoon. Foto: Ton van Zeijl
Bijzonder huis aan Zirkoon. Foto: Ton van Zeijl 1996-98 AccuSoft Inc.; All rights reserved

Gebouwen van toen – mensen van nu

Actueel 465 keer gelezen

In het Kader van 60 jaar New Town Zoetermeer maakt Ton van Zeijl, fotograaf van het boek De Gave Stad over Zoetermeer (2004), fotoportretten van mensen in hun huidige Zoetermeerse woning. Van Zeijl praat met de bewoner(s) van de gebouwen die hij in 2004 fotografeerde. Gebouwen die typerend zijn voor de groeikern periode van Zoetermeer.
In deze tweede aflevering komt Mirjam Mulder aan het woord. Zij woont aan de Zirkoon in Rokkeveen. Het huis werd ontworpen door architect Abraham Berkenpas in 1998.

Is Zoetermeer jouw geboortestad?
“Nee, mijn geboortestad is Den Haag, maar op mijn derde ben ik met mijn ouders naar Brabant verhuisd. Eerst naar Geldrop, omdat mijn vader als gymdocent op een Philipsschool les kon gaan geven. Daarna heb ik in Eindhoven gewoond, mijn ouders zijn daar altijd gebleven. Maar ik wilde heel graag iets met sport en daarom ben ik in Den Haag naar de sportacademie gegaan en daar ben ik niet meer weggegaan.”

Wat was de reden dat jullie in Zoetermeer kwamen wonen?
Omdat we een zoon kregen en we in Den Haag in een huis woonden wat wel heel erg leuk was, maar ook driehoog zonder lift. We hebben een jaar gezocht hoor, want we wilden pertinent niet in Zoetermeer wonen. Terwijl mijn man Gerard, hij is helaas overleden, wel op het Erasmus college werkte. Op een gegeven moment zei hij ‘joh, ik ben bij twee collega’s geweest in Zoetermeer. Zullen we daar toch maar eens gaan kijken?’ Nou daar vonden we in no time een gezinswoning met een tuin en helemaal naar ons zin. Wel heb ik de eerste vier, vijf jaar, als iemand ernaar vroeg, een beetje beschaamd gezegd dat ik in Zoetermeer woonde. Want dat was zo’n groeistad en daar ging iedereen naar toe. Maar toen de kinderen wat groter werden ben ik echt wel van Zoetermeer gaan houden. Met alle fietspaden en de ruimte en de diversiteit is het echt wel een hele prettige plaats om te wonen. Ik denk dat heel veel mensen, net als wij, hier de kans kregen om in een fijne gezinswoning te gaan wonen.””

Wat vind je leuk aan de stad?
Wat ik net zei; de ruime opzet, het feit dat er eigenlijk alles is. En ja, het is ook prettig dat je overal snel bent. En natuurlijk dat we de mogelijkheid kregen deze kavel te kopen.”

Zijn er ook dingen die je wat minder leuk vindt aan de stad?
Eigenlijk niet zoveel! Ik denk dat sommige mensen vroeger in een niet zo leuke wijk van Zoetermeer woonden. Maar dat diverse stadsbesturen daar hard mee aan de slag gegaan zijn. Ik kan me voorstellen dat dat nog wel eens lastig is geweest, maar verder denk ik “we hebben hier eigenlijk alles” Als ik met een vriendin ga fietsen dan kan je zoveel verschillende kanten op. En je bent overal zo snel, ook buiten Zoetermeer. Ja, ik vind het ideaal. Er zijn eigenlijk weinig dingen waarvan ik denk; nee vind ik niet leuk.”

Het huis is door architect Abraham Berkenpas gebouwd. Hoe kwamen jullie aan deze plek?
We woonden op de Valenberg en dachten; “we gaan eens kijken naar een ander huis” De kinderen waren wat groter en ook een paar collega’s van Gerard hadden zo’n plekje om een huis op te zetten gevonden in de stad. Dus toen hebben we ingeschreven. Eerst op een andere plek, maar daar werden we nummer 3 en ging het niet door. Wat later kwam dit project met 25 kavels. Die werden, voor het eerst, door openbare loting bij de notaris aangeboden. De eerste 15 kavels hoorde we niets. Bij de volgende loting werden we nummer één en dat betekende dat wij als eerste mochten kiezen. Als je een kavel krijgt dan denk je van; “nou, ja, dat vinden we gewoon fijn” Maar nu wás het ineens zo ver en dat gaf ons toch nog keuzestress. Zo van wat gaan we dan kiezen, want deze kavel ligt aan een slootje maar op de middagzon. Veel mensen wilden dat niet. Maar aan de andere kant van het gebied zou een busbaan komen, wel op de zon, maar met een busbaan. De kavels links hiervan waren behoorlijk groot maar daar zaten allerlei kabels in de grond. Alles overwegend bleven deze kavel en die hiernaast over, mét de middagzon. Hiernaast is afgevallen, omdat daar misschien auto’s met hun koplampen naar binnen zouden schijnen. Dat vonden we niet fijn.  Het grappige is dat uiteindelijk de eerste zes toekomstige bewoners allemaal op dit stukje zitten. Die vonden de middagzon dus allemaal belangrijk. De man op het gemeentehuis was helemaal verbaasd, want hoezo dan? Met deze keuze heb je alleen de zon in de middag. Ons antwoord was; ‘Wij werken alle twee en in de ochtend en dan kan ik wel een kop koffie in de zon drinken’. We hoeven de zon niet perse de hele dag op de gevel te hebben. Mijn man was vervolgens handig door te vragen of hij briefjes neer mocht leggen. Hij wilde met de anderen in contact komen om samen dingen te kunnen doen. Voordat we echt met de bouw begonnen zijn we al met een groot deel bij elkaar gekomen en vormden we direct een soort community.”

Over het gebouw zelf. Het is natuurlijk ontworpen en onder architectuur gebouwd. Wat vind je het leukste aan dit huis?
Ik weet wel dat wij op zoek gingen naar een architect. Op een beurs waar meer architecten zich presenteerden zijn we met Berkenpas in gesprek geraakt. We vertelden dat we modern wilden, liefst met een plat dak, 3 of 4 slaapkamers en verder niet zo heel veel meer. En toen kwam hij met een maquette, ik heb hem boven nog. Het is gewoon supermooi. We waren meteen helemaal overtuigd. ‘En, ja, wat is dan het allerleukste element van dit huis? Ik denk toch dat het aan de ene kant een blok is wat hij uitgeschoven heeft en waardoor je die rare palen nodig hebt om het dak te ondersteunen. Ik denk dat ik dát het leukste vind. Het is beetje apart hè. En de kleur, dat groen. Oorspronkelijk zou dat hout zijn, waarbij we twijfelden of we het zouden verven of grijs laten worden. Het is dit geworden en we vinden dat toch leuker dan hout’”

Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van het Architectuurpunt Zoetermeer. (www.architectuurpuntzoetermeer.nl)

­

Keuzestress bij toewijzing van een kavel

Mirjam Mulder in haar huis. Foto: Ton van Zeijl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1