Milan van Weelden. Foto: PR
Milan van Weelden. Foto: PR

Milan van Weelden in Friese musical over Grutte Pier

Actueel 955 keer gelezen

Zoetermeer - Vier jaar duurde het filmproject Grutte Pier. Maar aanstaande vrijdag gaat de film dan eindelijk in première met de titelrol voor Zoetermeerder Milan van Weelden. Een bijzonder project voor de man die we vooral kennen van musicals. “Spannend vind ik vooral hoe de film door de recensenten en het publiek wordt ontvangen”, zegt Van Weelden.

Door Hélène Ouwerkerk

Vier jaar geleden werd de boomlange Van Weelden gevraagd om auditie te doen voor de rol van Grutte Pier. “Ik had al eerder in tv series zoals Flikken Maastricht gespeeld maar dit is mijn eerste hoofdrol in een film zijn. Nou, en er zaten wel wat uitdagingen in hoor”, lacht hij. “Allereerst is de film in het Fries en ik spreek geen Fries. Regisseur Steven de Jong heeft mij enorm begeleid door mijn teksten ingesproken naar mij toe te sturen wat ik vervolgens fonetisch noteerde. Nu blijkt dat er ook binnen het Fries verschillende dialecten zijn. Dus ik troost me maar aan het feit dat ik het vast ergens in Friesland goed uitspreek.” Een groot verschil met musicals is volgens Milan ook het feit dat de scènes diverse keren vanuit verschillende cameraposities worden opgenomen. “Bij een musical moet je het iedere avond doen maar bij de film speel je minstens zes keer achter elkaar dezelfde scène “, vertelt hij. “Ook heb ik keihard in de sportschool getraind om er wat kilo’s af te krijgen.”

Film
Grutte Pier gaat over de boer Pier die in de vijftiende eeuw leefde. Zijn vrouw en kinderen werden tijdens een Hollandse invasie vermoord. Pier haat de Hollanders en neemt het heft in eigen hand en wil iedereen die niet Fries is een kopje kleiner maken. En hij wil Friesland bevrijden van de Hollandse overheersing.
“Wat hij heeft meegemaakt dat heb ik uiteraard gelukkig niet meegemaakt. Maar ik ben wel gescheiden en ook de relatie daarna is gestrand. Dus ik weet wat een gebroken hart is”, zegt Milan. “Die ervaringen uit mijn eigen leven gebruik ik om de emotie van Pier te spelen. Ik doe dat door terug te gaan naar die emotie die ik toen voelde. Ik vind het heel belangrijk dat de kijkers mij geloven en dat ik het overtuigend heb neergezet.”
Volgens Milan is de film best heftig en gewelddadig. “Een beetje vergelijkbaar met Braveheart maar dan over Friesland”, zegt hij. “Toch is het niet alleen maar kwaad en geweld. Er zitten echt verschillende lagen in de film.”
In de film speelt Milan van Weelden samen met bekende Friezen zoals Elske de Wal en Syb van der Ploeg. Maar het meest bijzondere vindt hij dat hij samen met Bram van der Vlugt heeft gespeeld voor hij in 2020 plotseling overleed. “Bram van der Vlugt was een bijzonder acteur en echt mijn ‘decemberman’. Ik ben heel dankbaar dat ik bij hem heb mogen werken en ben zelfs nog bij hem thuis geweest om te repeteren. Zo’n bijzondere ervaring”, zegt hij.

Première
Aanstaande vrijdag gaat de film in première. Daarna is hij vooral te zien in de noordelijke provincies en ook in Rotterdam. Of de film wordt uitgerold in andere delen van Nederland hangt af van de recensies. “Het grappige is dat ik ook stemacteur ben en ik ben ook deze maand te horen in Superhonden en Turbokat en in de Grote speurtocht naar Kapitein Opa. Ik ben dus veel te zien en te horen in de bioscoop.”

Musicals
Betekent het filmavontuur nu dat Milan de musical gedag zegt? “Nee zeker niet”, zegt hij resoluut. “Ik heb een rol in drie producties. In december sta ik in a Dutch Christmas Carol die eigenlijk al eerder gepland stond maar door corona is uitgesteld. Volgend seizoen speel ik samen met Simone Kleinsma en Hans Peter Jansen in Sweeney Todd. En tijdens Prideweek speel ik ‘De Mol en de Paradijsvogel’ een musical over Albert Mol. Er is gelukkig veel te doen en ik geniet van alles.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 18 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 19 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24