Coby in de buurthuiskamer bij de pop die ze elke keer voorziet van nieuwe kleding en decoratie.
Coby in de buurthuiskamer bij de pop die ze elke keer voorziet van nieuwe kleding en decoratie. Robbert Roos

Coby Vonk gelooft meer in zichzelf dan in God

Actueel 1.182 keer gelezen

Zoetermeer - Coby Vonk is een van de drijvende krachten achter buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt’ aan de Justus van Effenrode 37. Als gastvrouw, koffiedame, medewerkster van de kledinghoek en creatieve duizendpoot voelt zij zich bij ‘Bij Bosshardt’ als een vis in het water. Toch wil ze een vergelijking met naamgever majoor Bosshardt niet maken. “Ik geloof meer in mezelf dan in God.”

Door Robbert Roos

Bij aankomst bij de buurthuiskamer in de wijk Buytenwegh staat Coby (69) ons met een brede glimlach al op te wachten. “Ik ben een echte regelnicht en zet me graag in voor anderen.” In de buurthuiskamer, ontstaan vanuit het Leger Des Heils, kunnen buurtbewoners terecht voor een gratis kop koffie of thee en een goed gesprek, een lekkere maaltijd of voordelige kleding. “Ik heb vanaf mijn 15e altijd in de mode gewerkt”, vertelt ze opgewekt. “In chique zaken waar klanten regelmatig met de limousine werden voorgereden.” Een heel verschil met de kleding die ze nu verkoopt. “Ik probeer echt mooie kleding en bekende merken op onze kledingafdeling te presenteren. Soms krijgen we nieuwe kleding waar de kaartjes nog aan zitten. Daar ben ik echt blij mee.” Centrale blikvanger op de afdeling is de paspop die door Coby elke keer in een ander thema wordt gestyled. Momenteel is de pop aangekleed in het herfstthema met riet, schors en kastanjes. Mensen met een smalle beurs kunnen bij Coby terecht en betalen slechts drie euro per kledingstuk of een vers gekookte maaltijd. “Vandaag staat er erwtensoep op het menu. Die heb ik thuis zelf gemaakt en kost maar een euro per portie.”

Coby werd geboren in Zoetermeer, verhuisde een aantal keer in de regio en woont hier sinds een jaar of zeven weer met veel plezier. “Door de coronacrisis raakte ik mijn baan bij een advocatenkantoor kwijt. Na een advertentie van ‘Bij Bosshardt’ in het Streekblad besloot ik hier te gaan werken als vrijwilliger. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen en lekker creatief bezig te zijn.” Zo maakte Coby al verschillende wanddecoraties met ijsstokjes, en knutselt ze ook regelmatig met haar kleinzoon en kleindochter. “Ik doe graag inspiratie op op vakantie in Italië.” Coby ziet veel eenzaamheid en armoede in de wijk. “Dat had ik niet verwacht in Zoetermeer.” Daarom mag er wat haar betreft best meer bekendheid gegeven worden aan het werk wat ‘Bij Bosshardt’ voor de buurt en Zoetermeer verricht. “Iedereen is welkom bij ons. We hebben nog veel meer plannen, maar daarvoor hebben wel extra vrijwilligers nodig. Dus als het werk je leuk lijkt; meld je dan snel aan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38