Michel Havenith van het Ebony Ensemble en Laurens De Groot sloegen voor Histoire du soldat de handen ineen.
Michel Havenith van het Ebony Ensemble en Laurens De Groot sloegen voor Histoire du soldat de handen ineen. Ardito Jan- Evert Zondag

Histoire du soldat wint Kunst en Cultuurprijs 2021

Actueel 314 keer gelezen

Zoetermeer - Histoire du soldat is de winnaar van de Kunst en Cultuurprijs 2021. Dit werd woensdagavond 23 februari bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Stadstheater. De productie, een samenwerking tussen Laurens de Groot en het Ebony Ensemble, was samen met het 4x4 festival, Marcel Singor, en City Tales genomineerd. Harpe Davids Unlimited ontving de aanmoedigingsprijs.

Door Robbert Roos

De presentatie van de zeventiende editie van de uitreiking van de Kunst en Cultuurprijs was dit keer in handen van Ties Brunt. De jury bestond uit Arie Verstegen van Poppodium Boerderij, Claire Hostmann van Groen Links, Raygin Fullinck theatermaker, wethouder Robin Paalvast en Robbert Roos van het Streekblad. “We waren aangenaam verrast door de diversiteit van de inzendingen”, vertelt Verstegen. “We hebben vooral gekeken of het vernieuwend was”, vult Fullinck aan. “Het was een hele uitdaging”, aldus Hostmann.

De prijs werd dit keer wat later uitgereikt dan normaal. “Ook in december gebeuren er altijd mooie dingen, dus we wilden echt alles meenemen”, vertelt Jan Iedema, die vanavond als understudy voor de afwezige juryvoorzitter Robin Paalvast op mag treden. “Wat fijn dat dit allemaal weer kan en mag. Bij binnenkomst hoorde ik weer livemuziek, dat maakt me emotioneel. Een stad als Zoetermeer kan niet zonder cultuur. Als politiek en cultuursector sta je soms tegenover elkaar, maar waar het schuurt ontstaan juist mooie dingen.”

Volgens Ruud Steggerda van Netwerk Zoetermeer, organisator van de Kunst en Cultuurprijs is cultuur erg belangrijk voor het netwerk en de stad. Steggerda hoopt dan ook dat hij het komende jaar weer een dijk van een evenementenprogramma neer kan zetten voor de stad. “Ik ben zo trots op hoe we de pandemie zijn doorgekomen”, spreekt Steggerda zijn waardering uit. “In een tijd dat eigenlijk niets mogelijk was hebben de verschillende cultuurmakers samen met cultuurmakelaar Sven Ruggenberg de Cultuurzomer en daaropvolgend de Cultuurwinter georganiseerd wat beiden een groot succes was. Daar ben ik trots op.” 

Alle genomineerden mogen een stukje van hun voorstelling laten zien. Het publiek geniet zichtbaar. Mirjam van Spelde van Franx en Tobias Becker Hoff vertellen over hun streetartproject City Tales wat meer kleur brengt in Zoetermeer. Muzikant Marcel Singor zag tijdens de pandemie veel optredens met onder andere de formatie Kayak niet doorgaan. “Gelukkig heb ik mijn werk op het conservatorium en had in nu veel tijd om nieuwe muziek op te kunnen nemen.” Het 4x4 festival van Greg en Baud experimenteerde en ontdekte nieuwe vormen van kunst & theater. Dat leverde een serie unieke voorstellingen op.

Al hebben alle genomineerden iets bijzonders neergezet; er kan er altijd maar eentje winnen. Dat was de productie Histoire du soldat van Laurens de Groot en het Ebony Ensemble. “Deze prijs is een verrassing maar ook een booster voor het Zoetermeerse cultuurleven”, vertellen De Groot en Havenith. Het verhaal gaat over wezenlijke vragen en wat nu echt belangrijk is in het leven. Daarom ook een oproep aan de politiek: “Geef blijvend aandacht aan kunst en cultuur.”

Voorafgaand en tijdens de prijsuitreiking is er muzikale omlijsting van Harpe Davids Unlimited. Een speciale tak van Harpe Davids voor mensen met een beperking die sinds oktober afgelopen jaar actief is. “Bij ons is iedereen welkom, ook als je een beperking hebt”, legt Henry van Maanen uit. “Je kunt kiezen uit slagwerk of vlaggen. Plezier en samenspel staan voorop.” Van Maanen is compleet verrast als hij de aanmoedigingsprijs in ontvangst kan nemen. “Een echte waardering én stimulans om door te gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1