Afbeelding

5 tips voor een opgeruimd hoofd

Actueel 266 keer gelezen

Heb je regelmatig het gevoel dat je hoofd vol zit met allerlei gedachten? Of dat je te vaak achter de feiten aanloopt? Lees dan snel verder: met deze 5 makkelijke tips leer je hoe je je hoofd opgeruimd krijgt én houdt. Ook vertellen we wat een restitutiepolis, of een andere soort zorgverzekering, kan betekenen voor je mentale gezondheid.

1. Somber of opgebrand? Trek aan de bel
Trek op tijd aan de bel bij psychische klachten, zoals een burn-out of depressie. Als je een doorverwijzing van je huisarts en een diagnose hebt, dan wordt psychologische zorg meestal vanuit je basisverzekering gedekt. Kies je voor een niet-gecontracteerde behandelaar, dan kan het wel zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een naturapolis. Check van tevoren bij je zorgverzekeraar wat je zorgkosten precies zullen zijn.

2. Bewaak je grenzen
Het is aan jou om je eigen mentale grenzen te kennen en bewaken. Niemand anders kan dit voor je doen. Hoe je dat aanpakt? Niet door jezelf streng toe te spreken, maar juist door milder voor jezelf te zijn. Gun jezelf genoeg rust en vrije tijd, ook als je als zzp’er of freelancer werkt. Wat je doet hoeft niet altijd een 10 te zijn: een 7 is ook helemaal prima. En anderen helpen, zelfs als het ten koste van je mentale gezondheid gaat? Spreek met jezelf af dat je dat niet meer doet.

3. Zet je telefoon op ‘niet storen’
Ook je tijd bewaken is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat de hele tijd bereikbaar moeten zijn via je mobiel en e-mail je dagelijks functioneren ontzettend verstoort. Het effect op ons lichaam is zelfs gelijk aan een nachtje doorhalen. Zet je smartphone daarom eens wat vaker op ‘niet storen’ of gewoon helemaal uit. Je hebt alle recht om pas op berichten te reageren wanneer jij er tijd en mentale ruimte voor hebt.

4. Doe een wekelijkse ‘braindump’
Alle gedachten, ideeën en to-do’s die in je hoofd zitten opschrijven: dát is een braindump. Door deze dingen neer te pennen hoef je er niet mee rond te blijven lopen. En zo maak je weer ruimte vrij voor andere dingen. Prik een vaste dag in de week en ga er dan goed voor zitten. Je kunt gewoon je mobiel, laptop of een notitieboekje gebruiken.

5. Voorkom stress door tijdnood
Kosten taken je vaak meer tijd dan je denkt? Je bent niet de enige: uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen onderschatten hoeveel tijd ze nodig hebben voor een bepaalde activiteit. Maak er daarom een gewoonte van om de tijd je denkt dat iets gaat kosten te verdubbelen. Dan hoef je nooit meer last-minute te stressen.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28