Jaap van 't Zandt van de bewonerscommissie voelt zich niet gehoord door Stedelink
Jaap van 't Zandt van de bewonerscommissie voelt zich niet gehoord door Stedelink

Bewonerscommissie in conflict met Stedelink

Actueel 1.564 keer gelezen

Zoetermeer - “Wooncorporatie Stedelink (voorheen Vestia) heeft transparantie als een loden deur,” vindt Jaap van ’t Zand van de bewonerscommissie. “Inmiddels zijn tweeëneenhalf jaar voorbij zonder uitzicht op een oplossing. Slapeloze nachten krijg ik ervan.”  

Door Ineke de Jong

Onder Palenstein laagbouw vallen 108 woningen waaronder 74 huurwoningen. In 2020 werd een klankbordgroep opgericht in verband met de op handen zijnde plannen voor het uitvoeren van groot onderhoud en woningverbetering waarbij de woningen van het gas af gaan. “De groep was slechts een formaliteit bleek na een jaar. We kregen een voorkeursvariant te zien zonder andere varianten. Bij navraag bleek dit ook helemaal niet te bestaan,” vertelt Van ‘t Zand.  “We waren het onder andere niet eens met het voorstel een retourlucht warmtepomp in onze huizen te laten plaatsen.” Een retourlucht warmtepomp zuigt warme lucht uit de woning op en warmt op deze manier het water. Daarnaast is een hoeveelheid lucht nodig wat ververst moet worden en dat komt van buiten. “Dat betekent dat we in de winter koude lucht krijgen in plaats van warme,” legt Van ‘t Zand uit. “Daarnaast wordt het geen buitenunit geplaatst, maar komt het op zolder te staan. We hebben houten vloeren zonder isolatie, dus dat wordt één grote klankkast.” 

Het plan bleef echter ongewijzigd en de bewonerscommissie zocht contact met de woonbond ter ondersteuning. Deze raadde en second opinion aan. Hiermee ging Stedelink akkoord. Het bedrijf dat zich hierover boog, noemde het een kritisch plan en kwam met het voorstel voor een gewone lucht waterpomp. De unit komt dan op het dak te staan. Tot ieders verbazing werd het oorspronkelijke plan tóch goedgekeurd. De bewonerscommissie stelde schriftelijk 35 kritische vragen, maar daar is nooit een antwoord op gekomen.
Het plan van Stedelink bestaat uit twee delen: groot onderhoud en woningverbetering. Onder dit laatste zijn ook onderdelen geplaatst die onder groot onderhoud horen, zoals het vervangen van ramen en deuren. Dat zijn de dingen die de bewoners graag willen. Wat hier wel onder hoort, is de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen en zolderisolatie.

Als klap op de vuurpijl kwam er een brief van Stedelink met de vraag voor een gesprek om de bewonerscommissie op te heffen. Na de huiskamergesprekken waarin huurders met het plan zouden hebben ingestemd, zou de commissie geen draagvlak meer hebben van 70 procent.
Marga Berendse van de SP moet helaas constateren dat haar partij al een paar jaar bezig is met klachten uit heel Nederland over Vestia. “Er wordt slecht gecommuniceerd, er is sprake van slecht onderhoud en te hoge huren. We zijn er erg alert op en hoopten dat na de opsplitsing van Vestia het beter zou gaan. Ook bij de vorige wethouder hebben we de problemen besproken. Beloftes zijn gedaan, maar helaas niet uitgevoerd. Ik zal dit doorsturen naar ons kamerlid en blijf lastige vragen stellen bij het college.”
De reactie op het bovenstaande van Stedelink is als volgt: “Wij pakken stap voor stap de 74 woningen in Palenstein aan en zijn blij dat we het wooncomfort voor de huurders kunnen verhogen zonder een huurverhoging door te berekenen. Er is een vaste procedure dat 70 procent van de huurders akkoord moet zijn om de werkzaamheden te beginnen. Binnen een termijn van acht weken na dagtekening van de brief kunnen de huurders bezwaar indienen. Wij hebben echter niets ontvangen. Er zijn verschuivingen geweest binnen de bewonerscommissie Palenstein en hebben nog alleen contact met de heer Van ‘t Zand. Voor ons is onbekend welke leden nu actief zijn. Wij onderzoeken momenteel of de commissie hiermee voldoende representatief is.” Op de andere onderdelen betreffende de verduurzaming zoals hierboven benoemd, is niet gereageerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27