Kinderen van IKC Prins Claus knippen het lint door onder toeziend oog van Noortje van Zanten en Laurens Bonekamp. Foto Kees van Rongen
Kinderen van IKC Prins Claus knippen het lint door onder toeziend oog van Noortje van Zanten en Laurens Bonekamp. Foto Kees van Rongen

Feest op verbouwde Balijhoeve

Actueel 533 keer gelezen

ZOETERMEER - Noortje van Zanten, manager Vrije Tijd van Zoetermeer en Laurens Bonekamp van Staatsbosbeheer riepen dinsdag de hulp in van leerlingen van IKC Prins Claus om de verbouwde stadsboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100, te heropenen. Bezoekers kunnen weer dagelijks langs komen tussen 10.00 en 17.00 uur.

Door Kees van Rongen

In september vorig jaar is de verbouwing begonnen. Behalve de renovatie van het hoofdgebouw is een stuk aangebouwd. In deze ruimte is een tentoonstelling ingericht met foto’s hoe het in 1992 op de Floriade is begonnen en hoe de afgelopen maanden de verbouwing is gegaan. “Deze extra ruimte is te gebruiken als een zaal voor bijeenkomsten voor de buurt,” vertelt Noortje van Zanten. “Bovendien hebben Staatsbosbeheer en IVN hier een onderkomen gevonden.”
Teamleider van Staatsbosbeheer Laurens Bonekamp zei zich al helemaal thuis te voelen op de stadsboerderij. “We werken in het aangrenzende Balijbos, maar we willen graag verbinding maken met de bezoekers van de Balijhoeve. Noortje van Zanten hoopt meer organisaties te interesseren voor de boerderij. Ook verwacht ze, dat de horecavoorziening spoedig wordt bemand.
Tijdens de verbouwing zijn eveneens de stallen op het complex uitgebreid. Op de boerderij zijn verschillende soorten dieren. Bij de keuze is de voorkeur gegeven aan oud Hollandse rassen. De stadsboerderij heeft een belangrijke rol bij het in stand houden van deze dieren. Zo vindt men oud Hollandse kippenrassen zoals het Assendelfts hoen, Noord-Hollandse Blauwe en Nederlandse Sabelpoolkriel. Bij de koeien een Rode Fries. Verder de Toggenburger geiten en de Nederlandse bonte geiten. De schapen hebben deze week weer gelammerd, zodat ook jonge diertjes zijn te bekijken. Achter het hoofdgebouw is er voor kleine kinderen een speelplek met speeltoestellen. Bij de ingang komt nog onder de beukenbomen een natuurspeelplek. Daar kunnen kinderen straks met takken spelen en hutten bouwen.
Behalve de heropening wordt deze week ook het 30-jarig bestaan van De Balijhoeve gevierd. Zondag 19 juni is er weer feest van 13.00 tot 16.00 uur. Er wordt een speurtocht uitgezet over de boerderij, het speelbos en de libellevallei. In samenwerking met de afdeling sport en cultuur kunnen ouderen boogschieten en kunnen kinderen zich vermaken met allerlei spelletjes, die op het erf staan, geschminkt worden, springen op het springkussen en popcorn bakken.

Uit de krant

Uit de krant