Vrijwilliger Ies Roos bij een van zijn favoriete foto's van fotograaf Peter Bakker, die in Hospice Zoetermeer exposeert. Foto Kees van Rongen
Vrijwilliger Ies Roos bij een van zijn favoriete foto's van fotograaf Peter Bakker, die in Hospice Zoetermeer exposeert. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

Meer vrijwilligers en kunst zijn welkom in Hospice Zoetermeer

Actueel 73 keer gelezen

Kees van Rongen

“De eerste weken na de opening was het voor iedereen een beetje wennen. Inmiddels zijn we in een rustiger vaarwater gekomen. We leggen ons nu toe op wat voor verbetering vatbaar is,” zegt Manon van Wieren, coördinator in Hospice Zoetermeer, een jaar na de opening.

Zoetermeer - “Aanvankelijk zorgde een cateraar voor het eten. Twee maanden geleden begonnen we met vers koken voor de bewoners. Een groep vrijwilligers houdt zich daarmee bezig. Allemaal met de gedachte nog betere zorg te verlenen. Zo wordt ook begonnen met aromatherapie. Daarnaast kunnen we een beroep doen op een pedicure, kapper en een vaste geestelijk begeleider Toon Vessies.” Aafke Halma begeleidt bewoners, die op creatief gebied vorm willen geven aan hun verdriet. Vijftig vrijwilligers werken naast verpleegkundigen vier uur per keer en dan twee keer in de week. “Het is een fantastische groep. Doordat we dagelijks tien vrijwilligers nodig hebben tussen 07.00 en 23.00 uur kunnen we nog best wat vrijwilligers gebruiken.” Ies Roos (69) wilde als gepensioneerde iets zinnigs doen. “Een jaar geleden ben ik als vrijwilliger begonnen. Dienstbaar zijn, vind ik belangrijk. Na een kennismakingsgesprek kreeg ik een praktische cursus om bewoners te helpen. Je bent hier niet solistisch bezig, altijd met een andere vrijwilliger. Het klinkt vreemd, maar er wordt hier veel gelachen.” Het Hospice biedt plaats aan zes personen. Elke bewoner heeft een eigen kamer, waar naast de basisinrichting plaats is voor dierbare eigen bezittingen. Zelfs een vogeltje huist in een van de kamers. Daarnaast is een gemeenschappelijke woonkamer met woonkeuken en stiltekamer. Familie en vrienden zijn altijd welkom, er zijn geen vaste bezoektijden. Logeren is mogelijk en zelfs kan een bed in de kamer worden bijgezet. Fotograaf Peter Bakker exposeert tot 6 augustus foto’s van zijn reizen in de gang van het hospice. “Het betreft portretten van mensen.” Bewoners zijn gefascineerd door de expositie. Een bedlegerige bewoner liet zich onlangs door zijn kleinzoon met bed en al langs de kunstzinnige foto’s rijden. “We hopen dat straks een kunstenaar of fotograaf de lege plekken wil invullen. Bewoners zullen dankbaar zijn.” Trouwens bewoners en familie waarderen het Hospice. “De lieve reacties, die wij geregeld krijgen, zijn hartverwarmend.”

Hospice Zoetermeer is een gastvrij huis, waar mensen die ongeneeslijk zijn, kunnen verblijven in de laatste fase van hun leven. Wanneer thuis verzorgd worden niet meer mogelijk is, kan het Hospice door de huiselijke sfeer een goed alternatief zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 11 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 11 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 11 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 12 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24