Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen

Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity

Actueel 952 keer gelezen

Zoetermeer - Jacky van der Veen (32) uit de wijk Meerzicht is de trotse finalist van Miss Elite Diversity Netherlands. De finale is vrijdag 3 mei in theater de Speeldoos in Baarn. Daar bindt de Zoetermeerse bloemiste en moeder in een show de strijd aan met zeven andere finalisten. De opbrengst van de show is voor de Stichting Kinderen Kankervrij KiKa). 

Door Kees van Rongen

“Altijd wilde ik al modellenwerk doen. Zo vind ik poseren voor fotoshoots erg leuk. Voorlopig nog onbetaald voor fotografen, die ervaring willen opdoen. De foto’s mag ik dan houden als beloning. Ik zag de oproep voor Miss Diversity en besloot me aan te melden. Voor een Miss verkiezing moet je jong zijn en geen kinderen hebben. Bij Miss Diversity is 30+ geen probleem en als je een kind hebt, is dat ook geen beletsel.”
Bij Miss Diversity is iedereen, die zich identificeert vrouw, ongeacht lengte, maat, huidskleur, geaardheid en religie, welkom. “Diversiteit is veel meer dan uiterlijk,” zegt de organisatie van deze Miss verkiezing. “Vandaar dat iedereen kan meedoen.”

“Op de selectiedag moest ik met vele anderen de catwalk lopen en mij voorstellen. Op 2 maart werd ik met zeven andere vrouwen uitgekozen voor de finale. Het betekende twee maanden keihard trainen, want ik moet straks dansen, catwalk lopen en speechen.”

Tijdens de show Shine a light op vrijdagavond in theater de Speeldoos moeten de finalisten laten zien hoe zij gegroeid zijn. Er zijn verschillende rondes, waaronder de bikinironde en de galaronde. “Ik moet nog wel een mooie jurk uitzoeken,” zegt Jacky. “Ik heb veel geoefend op speechen, want ik moet mij op het podium voorstellen en een statement geven. Daarnaast heb ik veel gesport.”

Uitdagingen

Haar statement gaat over de uitdagingen, die zij moest overwinnen en waarmee zij anderen wil inspireren.
“Als alleenstaande moeder van een dochter met autisme en een spraak-taal achterstand was het allemaal niet gemakkelijk. Het begon vanaf haar geboorte, zes jaar geleden. Na negen maanden wisten mijn man en ik, dat er iets mis was. Onverklaarbare gilbuien van haar kind, slapeloze nachten en machteloosheid. Moeilijk contact krijgen met mijn dochter. Talloze bezoeken aan het ziekenhuis, maar de artsen hadden moeite om een diagnose te stellen. Uiteindelijk kwam twee jaar geleden de diagnose: autisme. Het was een emotioneel proces, waarbij ik constant op zoek was naar manieren hoe ik het beste voor mijn dochter kon zorgen. Drie jaar geleden moest ik ook nog eens mijn eigen weg vinden als alleenstaande moeder. Het opvoeden van een kind met speciale behoeften brengt unieke uitdagingen met zich mee. Vooral wanneer communicatie een obstakel vormt. Vaak heb ik me afgevraagd of ik ooit echt een diepgaande communicatie met mijn dochter zou kunnen hebben. We (met mijn ex-man heb ik nog goed contact en hij ook met onze dochter) zijn nu bezig met gebarentaal en dat lijkt te lukken met onze dochter. Ik zie dat ze gesprekken hoort en zonder dat zij terugpraat, contact met mij heeft.”

Doorzettingsvermogen

Haar enorme doorzettingsvermogen, liefde en positieve instelling hebben Jacky geholpen om toch een sterke band met haar dochter op te bouwen. De dochter gaat nu naar het Kinderdagcentrum (KDC). “Helaas geen vijf, maar drie dagen per week door gebrek aan personeel. Het betekent, dat ik vaak een beroep moet doen op mijn ouders. Zonder mijn ouders had ik het allemaal niet gered. Inmiddels zit ik weer goed in mijn vel. Van het sporten twee tot vier keer per week krijg ik energie. Als finalist van Miss Diversity wil ik dit platform gebruiken andere ouders, die soortgelijke uitdagingen doormaken, te ondersteunen. Belangrijk is, dat je je als ouders happy voelt, je eigen geluk zoekt, want alleen dan kan je goed voor je kind zorgen. Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen om nooit de hoop te verliezen.”

Jacky is al 14 jaar werkzaam als bloemiste en maakt onder meer hele fraaie rouw- en bruidsboeketten. Het liefst zou ze daarnaast ook echt modellenwerk doen. Wellicht dat de Miss Elite Diversity haar daarmee gaat helpen, gekroond als winnares en anders in ieder geval als een van de finalisten van deze bijzondere verkiezing.
Een stem uitbrengen op Jacky kan alvast door Poll MDN Jacky te sms-en naar 3010 (€ 1,10).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50