Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel

15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open

Actueel 1.105 keer gelezen

Zoetermeer – Afgelopen weekend won stadgenoot Sil van der Zwan met z’n band MerQury de Battle of the Bands in het CKC. Daarmee staat hij met deze band op 5 mei tijdens Bevrijdingsdag op het grote podium op de Markt om 16.00 uur. We spreken de creatieve duizendpoot thuis op een zeldzame vrije zondag. Hij is pas 15 jaar maar heeft inmiddels als zanger en acteur een indrukwekkend CV met grote producties achter z’n naam.

Door André van der Wiel

“Toen ik nog heel klein was stond ik al met een plank in m’n handen op te treden hier in de woonkamer.” Sil wijst naar de bank: “Ik ben altijd al bezig geweest met zingen en spelen. Mijn eerste grote rol kreeg ik na auditie in de musical Annie. Maar als stemacteur doe ik ook animatiefilms.” Zo deed hij de hoofdrol Raphael in Ninja Turtles: Totale Chaos. “Het maakt mij echt niet uit of ik voor of achter de schermen bezig ben, ik vind het heerlijk als ik in de studio weer iets moois kan maken.” Het typeert de 15-jarige Sil, hij kijkt positief de wereld in en pakt de kansen die op z’n pad komen, en hij pint zich ook zeker nog niet vast op een bepaald terrein. “Het kan best zijn dat ik over drie jaar architect wil worden of iets wil doen met economie, ik zie het wel. Aan musicals zit je vaak zo lang vast.”

Sil is een realist en perfectionist tegelijk. “Het zingen en spelen is goed te combineren met school. Maar voor mij komt school op één. We hebben veel pauzes en dan duik ik het muzieklokaal in om met andere scholieren zoveel mogelijk muziek te maken.” Sil zit in 4 VWO op het Erasmus College, de school die al veel creatieve talenten heeft voorgebracht. Met zo’n doorgebroken talent als René van Kooten heeft hij al samen opgetreden. Muziek uit de jaren 80 en 90 met artiesten als Bon Jovi noemt hij als favorieten.

Trots is Sil op z’n prestaties in de film- en televisiewereld. Zo speelde hij vorig jaar de hoofdrol Boet in de televisieserie Anoniem en in hij momenteel te zien als Teun Moorman in de thrillerserie Sphinx van Videoland. “Ik mag spelen met de allerbeste acteurs van Nederland en dat is geweldig, ik kan heel veel van hun leren.” Kenmerkend voor de jonge Van der Zwan is dat hij alles goed wil doen. Geen half werk. “Soms is het lastig om alles te combineren. Dat betekent dat ik af en toe tot 23.00 uur in de boeken zit. Als ik 250 woordjes moet leren wil ik alles weten en niet de helft. Ik zal alles op een rijtje hebben.”

Een keer per week heeft Sil pianoles. Ook het notenschrift wil hij leren om daarmee verder te komen als hij verder gaat in de muziek.

Sil is dolblij met z’n moeder die ook z’n manager is. “Dat kan je wel zeggen, m’n moeder doet werkelijk alles. Zonder haar zou ik dit allemaal niet kunnen doen. Ze maakt afspraken en beheert mijn agenda, facturen en alles wat er bij komt kijken. Gelukkig ben ik nooit verdrietig. Blij word ik van het muziek spelen met m’n vrienden, maar ook op de set van een film of serie voel ik me helemaal thuis. Of het nu gaat om school, sport of een serie; ik ben blij als we een mooie prestatie neerzetten.”

Sil van der Zwan is een geboren Zoetermeerder en vindt de stad een lekker plekje. “We hebben alles hier, als ik iets te wensen heb is het dat Amsterdam, daar moet ik vaak zijn, iets dichter bij mag liggen.” Z’n conditie houdt hij op peil in de sportschool, soms met skiën in SnowWorld en met het spelen van padel.

Momenteel is Sil bezig met de voorbereidingen van een TV-serie waar hij eind van het jaar voor gaat draaien. Hij bouwt de spanning op: “ik mag er nog niets over zeggen maar het wordt heel spannend.” Op de vraag waar we hem over vijf jaar zien zegt hij met een glimlach: “of ik ben bezig in de cultuur of ik ben aan het studeren.” Met Sil van der Zwan heeft Zoetermeer weer een talent binnen de stadsgrenzen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51