Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten Photography: Richard Jetten.

Raadsleden willen uitleg over subsidieafwijzing

Actueel 491 keer gelezen

Zoetermeer - Als het aan raadsleden ligt is het laatste woord nog niet gevallen over de afwijzing van de jaarsubsidie voor het Ebony Ensemble. “Dit mogen we niet zomaar laten gebeuren”, zegt Gernand Ekkelenkamp van D66. Ook Ward Meijroos (LHN) wil tekst en uitleg het college. “Het ene jaar winnen ze de kunst- en cultuurprijs en het volgende jaar wordt de subsidie geschrapt. Daar ben ik verbaasd over en daar zit ik bovenop”, zegt Meijroos.

Door Hélène Ouwerkerk

Het Ebony Ensemble werd enkele weken geleden opgeschrikt doordat hun jaarsubsidie, die valt onder subsidie tot 50.000 euro, plotseling werd afgewezen. Oprichter en artistiek directeur van het Ebony Ensemble liet toen in het Streekblad weten dat de afwijzing van de jaarsubsidie grote gevolgen heeft voor het voortbestaan van het ensemble. Door het schrappen van de jaarsubsidie valt onvermijdelijk het doek voor het professionele klassieke ensemble. Door het schrappen van de jaarsubsidie blijft er voor het orkest niets anders over dan per project een bijdrage aan te vragen. Volgens Michel Havenith biedt dat echter geen soelaas. “Onze concerten zoals familievoorstellingen en de nieuwjaarsvoorstelling worden al ruim van tevoren gepland in het programma van het Stadstheater. En ook de musici moeten worden geboekt. Dat kan niet op het laatste moment”, zegt hij.

De woordvoerder van wethouder Blansjaar (cultuur) laat weten dat de subsidies worden beoordeeld op grond van de criteria voor de subsidieregeling Culturele Jaarprogramma’s Zoetermeer. Er worden vijf onderdelen bekeken te weten cultureel vermogen, publiek en deelnemers, samenwerking binnen het cultuurlandschap, innovatieve kracht, kans van slagen en doelmatigheid. Op ieder onderdeel kan 20 punten worden verdiend. Een aanvraag komt pas in aanmerking als op de bovenstaande vragen minimaal 70 of meer is gescoord. 

“Tijdens de afweging van de subsidieaanvraag is vastgesteld dat het Ebony Ensemble een laag bereik heeft, terwijl er in verhouding veel subsidie benodigd is. Hiermee is de doelmatigheid laag. Daarnaast is er slechts beperkt sprake van betrokkenheid van inwoners. Dit heeft geleid tot een score lager dan 70 punten”, laat de wethouder via de woordvoerder weten. Volgens hem heeft het Ebony Ensemble in de subsidiebeschikking over 2023 al te horen gekregen, dat de verhouding tussen de hoogte van de subsidie en het bereik moest worden verbeterd. “Er is ook gevraagd om met een verbeterplan te komen. Hierover zijn meerdere gesprekken gevoerd. In de aanvraag van 2024 werd echter geconstateerd dat de verhouding nog steeds onvoldoende was verbeterd. Dat heeft uiteindelijk geleid tot dit besluit”, aldus Blansjaar.

Raadsleden
Gernand Ekkelenkamp vindt het een slechte zaak dat de subsidie is geschrapt. “Dit mogen we toch niet zomaar laten gebeuren? Ik begrijp uit de brief van het Ebony Ensemble dat zij de handdoek in de ring gooien maar voor mij is dat te kort door de bocht”, zegt hij. “Ik vind het een taak van de wethouder om met een oplossing te komen. Daar ben je bestuurder voor. Het is mij overigens niet duidelijk of dit besluit door Wim Blansjaar of Marijke van der Meer is genomen. We hebben er dus nogal wat vragen over.”
Ook Ward Meijroos heeft veel vragen over het subsidiebeleid van de gemeente. “Ik hoor dat kleine aanbieders moeten sappelen om een paar duizend euro terwijl grote commerciële partijen moeiteloos heel veel geld krijgen. Ik heb hart voor de kleinere partijen dus daar ga ik me voor inzetten. Ik heb al vragen gesteld aan de wethouder maar nog geen antwoord gekregen. Ook deze kwestie van het Ebony Ensemble wil ik uitzoeken. Het is toch raar om ze het ene jaar te belonen met de kunst & cultuurprijs en het jaar daarop een streep te zetten door de subsidie. Daar ben ik verbaasd over.”
Voor Yuri Nikerk (PvdA) is er op dit moment geen reden om het aanhangig te maken. “Ik heb met Michel Havenith gesproken. Hij gaf aan dat het iedere jaar subsidie aanvragen maar wel 1,5 jaar van tevoren moeten plannen bij het Stadstheater geen haalbare kaart is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27