Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.

Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines

Actueel 582 keer gelezen

Zoetermeer - Een vernieuwend project wordt momenteel getest door een opmerkelijke samenwerking tussen Tuingezel, een dagbesteding voor mensen met dementie, en Parkour Disciplines, een vereniging gewijd aan freerunning. In deze unieke samenwerking begeleidt Parkour Disciplines deelnemers van Tuingezel in wandelingen met een twist, geïnspireerd door de kunst van freerunning.

Tijdens een proefperiode van 8 weken wordt Wessel Harm, een 22-jarige freerunner en instructeur bij Park Disciplines, ingezet om de wandelingen van deelnemers van Tuingezel te leiden. Tijdens deze tochten worden alledaagse obstakels zoals muurtjes, trapjes en bankjes gebruikt voor speciale oefeningen, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan de activiteiten van Tuingezel.

Bij Tuingezel genieten deelnemers bij mooi weer van buitenactiviteiten, variërend van tuinieren tot het verzorgen van planten en dieren. Wandelingen maken ook integraal deel uit van het dagprogramma, waardoor deelnemers kunnen genieten van de buitenlucht en de natuurlijke omgeving.

De integratie van freerunning-elementen in de wandelingen, voegt een opwindend nieuw aspect toe aan de activiteiten van Tuingezel. Freerunning, een urban sport, draait om het overwinnen van obstakels op straat met spectaculaire bewegingen zoals sprongen, salto’s en acrobatische manoeuvres. Door deze integratie worden deelnemers gestimuleerd om op een speelse manier hun lichamelijke vaardigheden te verbeteren en grenzen te verleggen, met een nadruk op valpreventie, stabiliteit, balans en natuurlijk plezier.

Peter Hop, directeur van Tuingezel, benadrukt de waarde van deze samenwerking: “Het is inspirerend om te zien hoe onze deelnemers, ondanks hun uitdagingen met dementie, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en zichzelf blijven uitdagen.” Deze unieke samenwerking toont aan hoe verschillende disciplines elkaar kunnen versterken om een positieve impact te hebben op het leven van mensen. Zeker omdat freerunnen en ouderen geen vanzelfsprekende combinatie is. Het idee voor deze samenwerking ontstond toen Peter op zoek was naar een eigentijds bewegingsprogramma voor mensen met dementie, na het succes van het ‘Zwementie’-project in Den Haag. Dit leidde tot een ontmoeting met Reggie, de oprichter van Parkour Disciplines.

De Deelnemers van Tuingezel zijn enthousiast over de wandelingen en de uitdagingen die ze hierbij overwinnen. Wessel: “ Ik geef al freerunnen aan ouderen van 65+, door de samenwerking met Tuingezel heb ik geleerd dat ik op een andere manier moet denken en de oefeningen anders moet aanbieden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27
 Links op mijn duim de kersenboorvlieg, rechts de grote schermboorvlieg. Foto: Rob Schouten
Boorvliegjes Natuur onder de Loep 11 mei, 09:57
Iedereen is er welkom om te komen kijken, vragen te stellen aan de gepassioneerde vrijwilligers en mee te doen met de uitdagende activiteiten. Foto: pr
Open dag bij Scouting Impeesa in het natuurvriendelijke Buytenpark 10 mei, 12:36
Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen Yorkshire Wildlife Park in het noorden van Engeland gekregen dankzij het netwerk van Gerard de Nijs.
Geredde leeuwin met welpen uit Oekraïne krijgt nieuw onderkomen na inspanningen van Zoetermeerder 10 mei, 11:47
Fietshandelaar Maurice (l) steunt Anton in z’n voorbereiding op Alpe d’HuZes.
Anton Bood geeft niet op en gaat voor vierde keer Alpe d'HuZes fietsen 10 mei, 11:04 1
Geniet van het schitterende uitzicht vanaf de stelling van Molen De Hoop. Foto: pr
Start verkoop Molenwiekcertificaten bij Molen De Hoop op Molendag 10 mei, 10:52
Wel of geen Erfgoedcentrum. Foto: Gerard van Warmerdam
Gesprek over erfgoedcentrum: 'Het zomaar afketsen is te kort door de bocht' 10 mei, 10:44