De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr

Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei

Actueel 682 keer gelezen

Zoetermeer - Wandelend, fietsend of per boot door en rond Zoetermeer kan weer met de Stadsgidsen Zoetermeer. Het programma voor het nieuwe seizoen van mei tot september is klaar. Op de website van Gilde Stadsgidsen Zoetermeer kunt u de tochten bekijken en boeken.

Door Kees van Rongen

“We organiseren jaarlijks wel zo’n vijftig wandel-, fiets- en boottochten in Zoetermeer en omgeving,” zegt voorzitter van de Stadsgidsen Zoetermeer Kees Doodeman. “Tijdens die tochten vertelt de stadsgids over de historie en cultuur van Zoetermeer. Komende maand is een bijzondere kennismakingsactie. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Zoetermeerse stadsgidsen zijn de fiets- en wandeltochten met een stadsgids in de maand mei gratis.”

Het nieuwe seizoen begint zaterdag 4 mei met een fietstocht De Jolly Duck route. Het vertrekpunt is bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de Dorpsstraat 132 om 14.00 uur. De fietstocht staat onder leiding van gaststadsgids Maarten Havinga. Er wordt gefietst naar Zoeterwoude waar de Jolly Duck in de Tweede Wereldoorlog een noodlanding heeft gemaakt. Het verhaal gaat over de Amerikaanse boordschutter John McCormick, die na de noodlanding actief werd bij het Zoetermeerse verzet.
Op woensdag 8 mei is er een wandeltocht met als onderwerp het 75-jarig bestaan van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Op zaterdag 11 mei wordt de fietstocht De Molentocht georganiseerd met als vertrekpunt Molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat 37a. Woensdag 15 mei is de Vier Windstreken wandeling vanaf Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 naar Hofstede Meerzigt uit 1677.

Voor de boottocht Weipoortse Vliet Stompwijk op zaterdag 25 mei zijn de kosten € 17,50 per persoon met als vertrekpunt Kaasboerderij Van Veen aan de Weipoortseweg 72a in Zoeterwoude om 14.00 uur.
Van mei tot september zijn er iedere woensdag en zaterdag fraaie tochten te boeken. Bijvoorbeeld de wandeling Geveltjestocht, The Green 5, een fietstocht door de grootste vijf natuurgebieden van Zoetermeer en een deel van de 25 buurtparken. Ook de Kunstwandeling en de fietstocht de Boerderijenroute zijn zeker de moeite waard. Na het seizoen is op 3 oktober dan nog de fietstocht Leidens Ontzet vanaf Stadsboerderij Het Buitenbeest.

De kosten voor deelname aan de wandel- en fietstochten zijn met uitzondering van de maand mei telkens € 5,00 per persoon en voor de boottochten € 17,50. Het vertrek is om 14.00 uur en de tochten duren ongeveer twee uur. Uitgebreide informatie over alle wandel-, fiets- en boottochten vindt u op Gilde Stadsgidsen Zoetermeer.

“Groepen vanaf ongeveer vijf personen kunnen het hele jaar een tocht aanvragen,” besluit Kees Doodeman. “Dat gebeurt ook steeds vaker soms een bedrijfsuitje, een familiereünie, een verenigingsbijeenkomst of een schoolactiviteit. Die tochten kunnen dan op maat van de aanvrager worden samengesteld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27