De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr

Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei

Actueel 601 keer gelezen

Zoetermeer - Wandelend, fietsend of per boot door en rond Zoetermeer kan weer met de Stadsgidsen Zoetermeer. Het programma voor het nieuwe seizoen van mei tot september is klaar. Op de website van Gilde Stadsgidsen Zoetermeer kunt u de tochten bekijken en boeken.

Door Kees van Rongen

“We organiseren jaarlijks wel zo’n vijftig wandel-, fiets- en boottochten in Zoetermeer en omgeving,” zegt voorzitter van de Stadsgidsen Zoetermeer Kees Doodeman. “Tijdens die tochten vertelt de stadsgids over de historie en cultuur van Zoetermeer. Komende maand is een bijzondere kennismakingsactie. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Zoetermeerse stadsgidsen zijn de fiets- en wandeltochten met een stadsgids in de maand mei gratis.”

Het nieuwe seizoen begint zaterdag 4 mei met een fietstocht De Jolly Duck route. Het vertrekpunt is bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de Dorpsstraat 132 om 14.00 uur. De fietstocht staat onder leiding van gaststadsgids Maarten Havinga. Er wordt gefietst naar Zoeterwoude waar de Jolly Duck in de Tweede Wereldoorlog een noodlanding heeft gemaakt. Het verhaal gaat over de Amerikaanse boordschutter John McCormick, die na de noodlanding actief werd bij het Zoetermeerse verzet.
Op woensdag 8 mei is er een wandeltocht met als onderwerp het 75-jarig bestaan van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Op zaterdag 11 mei wordt de fietstocht De Molentocht georganiseerd met als vertrekpunt Molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat 37a. Woensdag 15 mei is de Vier Windstreken wandeling vanaf Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 naar Hofstede Meerzigt uit 1677.

Voor de boottocht Weipoortse Vliet Stompwijk op zaterdag 25 mei zijn de kosten € 17,50 per persoon met als vertrekpunt Kaasboerderij Van Veen aan de Weipoortseweg 72a in Zoeterwoude om 14.00 uur.
Van mei tot september zijn er iedere woensdag en zaterdag fraaie tochten te boeken. Bijvoorbeeld de wandeling Geveltjestocht, The Green 5, een fietstocht door de grootste vijf natuurgebieden van Zoetermeer en een deel van de 25 buurtparken. Ook de Kunstwandeling en de fietstocht de Boerderijenroute zijn zeker de moeite waard. Na het seizoen is op 3 oktober dan nog de fietstocht Leidens Ontzet vanaf Stadsboerderij Het Buitenbeest.

De kosten voor deelname aan de wandel- en fietstochten zijn met uitzondering van de maand mei telkens € 5,00 per persoon en voor de boottochten € 17,50. Het vertrek is om 14.00 uur en de tochten duren ongeveer twee uur. Uitgebreide informatie over alle wandel-, fiets- en boottochten vindt u op Gilde Stadsgidsen Zoetermeer.

“Groepen vanaf ongeveer vijf personen kunnen het hele jaar een tocht aanvragen,” besluit Kees Doodeman. “Dat gebeurt ook steeds vaker soms een bedrijfsuitje, een familiereünie, een verenigingsbijeenkomst of een schoolactiviteit. Die tochten kunnen dan op maat van de aanvrager worden samengesteld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Kennismaken met de koeien tijdens de Open Boerderijdagen
Kom kijken bij de boeren in de buurt 30 apr, 11:57
Twee slechtvalkkuikens, een mannetje en een vrouwtje, dus beschuit met muisjes hoewel ze vogels eten. Foto: Martin Mollet
Twee slechtvalkjes geboren op toren Onder de Loep 30 apr, 11:16 2
Foto: Patricia Munster
Dodenherdenking in Zoetermeer 30 apr, 10:30
Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.
Theater na de Dam brengt pittig populisme met leuke cast op 4 en 5 mei 29 apr, 12:12
Koninklijke onderscheiding voor Zoetermeerders: (v.l.n.r.) de heer De Gier, mevrouw Pelt-Spaans, mevrouw Plug-Seefat, de heer Pet, de heer Versluis, burgemeester Bezuijen, Jelte Petri, mevrouw van der Knaap-Niazian, de heer van den Berg, mevrouw Feeke-Bosma, mevrouw Bierman-Verhagen, mevrouw Bosman-Asselman, de heer Clason. Foto: Gerard van Warmerdam
Lintjesregen in Zoetermeer, dit jaar ook een jeugdlintje uitgereikt 26 apr, 14:07
Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity 26 apr, 12:50
Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31