Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Natuur onder de Loep

Familiebezoek in het voorjaar

Actueel 457 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek schrijven kenners over de natuur in Zoetermeer. 

Marga van der Tol (Plas van Poot) en Marieke Spekreijse (Vleermuisplatform) zijn blij met de lente. De gemeente Zoetermeer is (bijna) klaar met het afgesproken snoeiwerk in het van Tuyllpark voor dit jaar, hoera! Het donkere bos is beschermd gebleven. Andere stukken bos zijn behoorlijk onder het mes geweest. Helaas was het nodig; de bomen werden gevaarlijk. “We zijn blij dat de gemeente samenwerkt met ons, zo hebben we het donkere bos weten te behouden.” 

Nu beginnen de goede tijden, de trekvogels keren terug, en ook de vleermuizen beginnen weer aan een nieuw jaar. De Canadese gans - die met die met engelenvleugels - krijgt haar familie op bezoek, en ook de dwergvleermuizen krijgen familiebezoek, precies als de ruige dwergvleermuizen doortrekken. Eigenlijk zijn ze geen familie van elkaar, maar gewoon twee soorten die heel erg op elkaar lijken. De een is net wat groter dan de ander, maar ze houden ze elkaar gewoon lekker warm. Als ze lekker dicht op elkaar gepakt overdagen.

Het is een fijne tijd, het vroege voorjaar. De vrouwelijke dwergvleermuizen die overwinterd hebben in onze spouwmuren vormen nu kraamkolonies. Als alles hun naar de zin is besluiten ze allemaal tegelijk zwanger te worden. Het zaad dat daarvoor nodig is hebben ze het hele najaar en in de winter verzameld, de heren worden bedankt en buiten de deur gezet. Als de dames vinden dat het wel kan, worden ze allemaal tegelijk zwanger. En 6 weken later, zo ongeveer in juni, dan krijgen ze allemaal tegelijk een jong. 

De hele kolonie beleeft tegelijk de kraamtijd en ze helpen elkaar allemaal. En dat is goed want zo’n kolonie helpt jou van een heleboel plaaginsecten af. Dat scheelt weer een boel gif in onze natuur. Dus heb je last van muggen? Spuit dan niet met gif, maar hang een vleermuiskast op. Dat werkt op de langen duur veel beter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27