Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam

Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum

Actueel 492 keer gelezen

Zoetermeer - Komende Koningsdag organiseert de Oranjestichting voor de vijftiende maal de Koningsdagfestiviteiten rond de markt en het Nicolaasplein in Zoetermeer. De stichting die uit louter vrijwilligers bestaat kan tevreden terugkijken op de diverse feestdagen rond de verjaardag van onze koning. 

Voorzitter Marijke du Burck vertelt dat ze niet alle vijftien even feestelijk waren. Ze doelt daarmee met name op de jaren 2020 en 2021, toen de voorbereidingen helemaal rond waren, maar er geen festiviteiten waren vanwege corona. 

Het jaar 2022 daarentegen was fantastisch. Koningsdag 2022 was feitelijk het eerste grote evenement dat georganiseerd werd na afschaffing van de coronabeperkingen. De enorme opkomst toonde heel duidelijk de behoefte om weer met elkaar een feestje te vieren. “Het was mooi dat wij dat konden organiseren”, aldus du Burck.

Geschiedenis
Feitelijk was er al in 1901 een Zoetermeerse Oranjevereniging. Destijds werd, op 31 augustus de verjaardag van koningin Wilhelmina al in het dorp gevierd met de bekende oudhollandse kinderspelen. Met de groei van Zoetermeer werden de oranjefestiviteiten vooral door buurt- en wijkverenigingen georganiseerd. Eind vorige eeuw verdween langzaam de animo voor het organiseren van destijds koninginnendag. Dat gemis deden Wim Kokx, Ron Verhaak en Eric van Dijk, in 2009, besluiten tot de oprichting van de huidige Oranjestichting met als doel het feest weer nieuw leven in te blazen en er een feest voor heel Zoetermeer van te maken. Het eerste begin waren weer de kinderspelen en met name het stoepkrijt.

Meest bezochte openbare evenement in Zoetermeer

Inmiddels is koningsdag uitgegroeid tot het meest bezochte openbare evenement in Zoetermeer. Vele duizenden volwassenen en kinderen kwamen vorig jaar naar de Vrijmarkt, naar de kinderfestiviteiten op het Dobbe-eiland en het Nicolaasplein. Vanaf 2009 zorgt de Oranjestichting aan het begin van de dag voor de aubade, met het zingen van het Wilhelmus en het hijsen van de vlag, gevolgd door een korte speech van de burgemeester. Traditioneel is inmiddels ook het Oranje-ontbijt dat door de Lionsclub Soetermare wordt verzorgd. En na dat wat formele begin waaieren de mensen uit over de vele plekken met Oranje-activiteiten.

Programma
Zo valt er ook de komende 27e april weer een heleboel te beleven. Voor de jongste inwoners is er op het Nicolaasplein de hele dag een theaterpodium met o.a. clowns, een buikspreker en een poppenkast. Er is een treintje en er kan uitgebreid geknutseld worden. Op het Dobbe eiland is er het vermaak voor de iets grotere kinderen zoals de sweeper en de levende poppenkast. Veder is er ook dit jaar weer een demonstratie van Koninklijke Nederlandse Reddings maatschappij. En natuurlijk kan je weer slenteren langs de vele kleedjes en bekijken of er iets van je gading bij ligt en genieten van de alom aanwezige muziek. Deze ingrediënten zorgen jaar in jaar uit weer voor een feestelijke Koningsdag. Voorzitter Marijke du Burck en haar bestuur kunnen tevreden vooruit kijken. Waar Koningsdag in het verleden niet veel om het lijf had is het nu een groots evenement waar veel Zoetermeerders enorm van genieten. Oranje wat de klok slaat op 27 april.

Een rookvrije koningsdag
De Oranjestichting steunt het nationaal initiatief om te komen tot een rookvrije generatie. Daarom vraagt het bestuur van de stichting alle bezoekers niet te roken bij het bezoek aan de festiviteiten. Het Nicolaasplein en het Dobbe-eiland zijn plekken waar veel kleine kinderen zich vermaken en ook op de kleedjes zit veel jeugd. De bekende borden die oproepen tot “rookvrij” zullen tijdens koningsdag bezoekers herinneren aan dit verzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52