Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam

Jongeren maken Theater Na de Dam

Actueel 469 keer gelezen

Zoetermeer - Ook dit jaar maken Zoetermeerse jongeren een voorstelling die na dodenherdenking op 4 mei te zien is. Deze voorstelling Theater Na de Dam is een eigen productie van het Stadstheater Zoetermeer.

De voorstelling is onderdeel van de jongerenprojecten van Theater de Dam. Onder het initiatief van deze organisatie spelen er in heel Nederland rondom de Nationale Dodenherdenking meer dan honderd voorstelling die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het jongerenproject gaan jongeren uit Zoetermeer onder begeleiding van een theatermaker op onderzoek uit naar de geschiedenis van Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek is vertaald naar een voorstelling die de jongeren zelf spelen. 

Lief publiek, 
Hooggeacht publiek, 
Goedemorgen, middag of avond. 
Het is tijd.
Tijd om uit de war te komen. 
Het is uit de war tijd. 
Het is tijd voor Primetime Populisme.

“Wij, de jongerenredactie van een primetime tv-show, schotelen u dilemma’s voor. Duivelse dilemma’s waar eigenlijk geen antwoord op is. Maar wij gaan u helpen. Wij gaan u uit de war halen. Daarvoor gaan we terug naar de Tweede Wereldoorlog, en weer verder. Nederland is nu 79 jaar geleden, maar dat is niet 79 jaar zonder oorlog in de wereld. Wat wij ons soms afvragen: ligt de oorlog hier ook op de loer? Daarom geven wij u een wegwijzer. Een wegwijzer langs fake news, meelopers, populisme, moralisme en andere moeilijke woorden. Wij gaan u helpen”, aldus de jongeren en de presentator van de Zoetermeerse voorstelling.

Theater Na de Dam is te zien op zaterdag 4 mei om 21.00 uur en zondag 5 mei om 14.00 uur. Voor informatie en tickets kunt u terecht op www.stadstheater.nl.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, die ook de programmering voor hun rekening nemen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27