Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen

Hoogste waardering oude objecten kijkdepot

Actueel 502 keer gelezen

Zoetermeer- Wat is het waard en waar hoort het thuis? Dat zijn de vragen, die aan de bezoekers van het kijkdepot van museum De Voorde aan het Stadhuisplein 21 worden gesteld. Nog tot en met 27 april zijn bezoekers welkom elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur om hun mening te geven. Daarnaast kunnen mensen online swipen op foto’s en objecten waarderen.

Door Kees van Rongen

In het kijkdepot werd afgelopen week een tussenrapportage gegeven over de waardering van objecten. Ruim vijfduizend objecten zijn in het depot opgeslagen. Bij 31 objecten kan men met een label aangeven of het laag, midden of hoog wordt gewaardeerd.
De samensteller van de swipocratie, de studente Hannah Bakker van de Reinwardt Academie, constateerde aan de hand van de reacties tot nu toe, dat nieuwe objecten minder gewaardeerd worden dan oude. Als voorbeeld gaf zij de klompenkar uit 1932 van Gerrit Aalbert van Oosterom. In die tijd kwamen de groenteboer, melkboer, kruidenier, slager, bakker en schillenboer aan de deur om hun waren te verkopen. Van Oosterom deed dat elke dag met zijn rijdende schoenen- en klompenwinkel. Behalve op woensdag dan, want dan deed hij zijn inkopen.
“De waardering van de klompenkar werd door swipen met 91 procent gekozen tegen een rode kan uit 1987 met 34 procent,” liet Hannah Bakker zien. Bij de waardebepaling gaat het niet om de geldwaarde, maar om de historische, artistieke en maatschappelijke waarde. Zij volgt het hele proces van de ontzameling van de museale objecten in Zoetermeer.
Merel van der Vaart van het Stedelijk Museum Schiedam liet vorige week in Zoetermeer zien hoe men in Schiedam met de waardebepaling van objecten was omgegeven. “Het is belangrijk wat de inwoners ervan zeggen, want zij kennen de stad het beste.” In Schiedam ging het ook om zo’n vijfduizend objecten. Uiteindelijk kwam daaruit, dat ruim 1100 objecten te maken hadden met de geschiedenis van Schiedam en ruim 800 objecten kwamen niet uit Schiedam.In het kijkdepot kun je zien wat er in de afgelopen dertig jaar verzameld is. Vrijwel alle objecten zijn door Zoetermeerders geschonken. “Het blijft leuk om een kijkje achter de schermen van het museum te nemen en de vele streekhistorische schatten te ontdekken, die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn,” vertelt museumdirecteur Hans van de Bunte. Wie wil deelnemen aan een werkgroep waarderen van de collectie van museum De Voorde kan zich aanmelden via de website www.museumdevoorde.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity 26 apr, 12:50
Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47