Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie

Actueel 638 keer gelezen

Zoetermeer - De opbrengst van het Koningsontbijt van Lionsclub Soetermare gaat elk jaar naar een goed doel in Zoetermeer. Dit jaar is dat het project ‘Op de koffie bij Franx’. Een project dat de eenzaamheid onder ouderen moet tegengaan. Een gesprek met vrijwilligers Karin van der Lee en Bas ter Burg die de ouderen bij kunstgarage Franx ontvangen en rondleiden.

Door Hélène Ouwerkerk

Karin heeft ervaring met projecten voor senioren. “Ik ben erg blij dat Franx via het project Eén tegen Eenzaamheid zich op de doelgroep heeft gestort. Voor senioren is het niet vanzelfsprekend dat zij naar een instelling als Franx gaan. Het is erg fijn om de rondleidingen te organiseren en in gesprek te gaan met de ouderen”, vertelt Karin. Ook Bas voelt zich bij het project als een vis in het water. “Ik heb een faciliterende rol en help de bezoekers. Ik ben een mensenmens en er is niets mooiers dan even die glimlach op het gezicht te krijgen”, zegt hij. Ook Bas merkt dat mensen niet zomaar naar een instelling gaan. “Door het project bieden we op een laagdrempelige manier kunst aan voor een groep die verlegen zit om een uitje te ondernemen.” Tot nu toe werden vooral mensen via organisaties en instellingen geworven maar Karin en Bas hopen ook thuiswonende ouderen in de toekomst te bereiken.

Karin vult aan: “Het is geweldig om de wereld van onze doelgroep door kunst te vergroten. Onlangs hadden we een groep van Tuingezel. Dit waren licht dementerende ouderen. Je ziet dan dat de kunst iets bij ze oproept.” En juist dat is voor Karin en Bas de meerwaarde van het project. “Het geluksmomentje dat je creëert is zo waardevol”, zegt Bas. “Iedereen die meedoet is zo enthousiast en dat maakt het tot een geweldig project”, zegt Karin. “De huidige expositie met porselein is wel spannend want dat is zo fragiel.” Bas knikt: “Ik ga extra voorzichtig met de rolstoel erdoor heen.”

Koningsontbijt
Het project ‘Op de koffie bij Franx’ is tot stand gekomen dankzij Wijck en een subsidie van de gemeente Zoetermeer. Ouderen krijgen een gratis rondleiding en daarna een kopje koffie of thee met wat lekkers. Lionsclub Soetermare heeft besloten dat de opbrengst van het Koningsontbijt dit jaar naar ‘Op de koffie bij Franx’ gaat. Door te komen ontbijten tijdens Koningsdag op 27 april op het Stadhuisplein kunt u het project steunen. Maar wie geen zin of tijd heeft om te komen ontbijten kan een bijdrage doneren. Ontbijttickets en donaties kunnen worden gedaan via www.soetermare.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27