Wim Blansjaar
Wim Blansjaar

Blansjaar met krappe meerderheid gekozen

Actueel 775 keer gelezen

Zoetermeer - Wim Blansjaar is benoemd tot wethouder. Met 21 stemmen voor en 17 stemmen tegen werd Blansjaar tijdens een tweede stemronde alsnog door de gemeenteraad gekozen om Willeke Mertens op te volgen.

Door Hélène Ouwerkerk

Voorafgaand aan de stemming had Jan Velner (SP) nog een vraag aan Wim Blansjaar. “Als u maar de helft van de Raad hebt overtuigd is het dan niet beter om de kandidatuur in te trekken”, vroeg Velner. Volgens Blansjaar is het beter dat hij wethouder wordt omdat er anders weer iemand moet worden ingewerkt. Velners partijgenoot, Monique ten Damme vroeg zich af hoe Blansjaar gaat voorkomen dat hij weer uit emotie gaat reageren. Wim Blansjaar reageerde “Ik dacht dat ik als raadslid op Facebook alles kon zeggen, Dat was dom en kan ik helaas niet terugdraaien”, aldus Blansjaar.

Op 18 maart werd er voor de eerste keer gestemd nadat de gemeenteraad veel vragen op Blansjaar had afgevuurd. Hij lag onder vuur over zijn uitlatingen over interim-directeur van de Voorde, Hans van de Bunte, die hij verweet de museumcollectie te verkwanselen. Hierop was voor de Raad van Toezicht de maat vol. Zij diende een klacht in over de handelwijze van Blansjaar in de tijd dat hij wethouder was. Hij had directeur Van de Bunte bedreigd. Na een gesprek tussen burgemeester Bezuijen en de Raad van Toezicht, kwam Wim Blansjaar afgelopen week met een excuusbrief.

Dat een wethouder maar liefst 17 stemmen tegen krijgt is best bijzonder. Tijdens de installatie van het huidige college kreeg  wethouder Jan Iedema geen tegenstemmen, wethouder Ter Laak vijf tegenstemmen, wethouder van der Meer vier tegenstemmen, wethouder Mertens één tegenstem, wethouder Velzen één tegenstem, wethouder Weerwag zes tegenstemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27