Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer Hans den Boer

Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater

Actueel 817 keer gelezen

Zoetermeer - Na grote successen met operettes als Das Land des Lächelns en Im Weissen Rössl brengt Muziektheatergezelschap Cantiamo dit voorjaar de operette Viktoria und ihr Husar op de planken van het Stadstheater. Cantiamo heeft daarbij de samenwerking gezocht met vele Zoetermeerse organisaties.

Operette klinkt voor veel mensen als oubollig, maar bij Cantiamo is operette juist zeer levend en bruisend van actie. De muziek is licht klassiek, net zoals de muziek van André Rieu die overal ter wereld stadions vol krijgt met zijn optredens. Voorzitter John van Santen: “Mensen kennen het genre vaak niet, maar als ze dan de muziek horen, is dat wel heel erg bekend. De operettemuziek die wij spelen, hoor je heel vaak als bv achtergrondmuziek, of het is verwerkt in een ander nummer.”

Muziektheatergezelschap Cantiamo is opgericht in 1996 en is inmiddels één van de weinige operette verengingen die nog bestaat in Nederland en die ook nog volledige operettes op de planken zet met decors, kleding, pruiken en grime. Operette combineert zang, dans en toneel. Er wordt gezongen in de originele taal (Duits) en de gesproken teksten zijn het Nederlands. Cantiamo heeft 35 leden in de leeftijd van 40 tot 93 jaar. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de leeftijd, maar Cobi van 93 is nog steeds alle repetities aanwezig en geniet volop van het spelen op toneel.

Er wordt gewerkt met een professionele dirigent en regisseur.

Cantiamo werkt bij deze productie samen met vele Zoetermeerse verenigingen. Zo wordt de live muziek verzorgd door het Rijnlands Symfonie Orkest uit Zoetermeer, die repeteert bij het CKC. De pianobegeleiding bij het orkest wordt verzorgd door Natasja Douma, die regelmatig te zien is op NPO 2 bij Podium Klassiek. De balletgroep is van Klego dance Academy, ook van het CKC. Verder zijn er nog gastoptredens van de Fanfare van Kunst en Vriendschap en Budovereniging Tomo no Kai.

Een deel van het verhaal van Viktoria und ihr Husar speelt zich af in Japan en een klein stukje van de scène in Japan moest nog ingevuld worden. Voorzitter John van Santen: “We wilden graag iets echts Japans daar hebben, maar hebben dat zelf niet in huis. In gesprek met Mark van Tomo no Kai kwamen we al gauw op Japanse zwaardkunst uit. Wat is er nu Japanser dan een samurai met een zwaard?”

In de operette spelen Ellen en Martin van Os samen de hoofdrollen. Beiden hebben, elk afzonderlijk, al veel ervaring in het spelen en zingen van operette, maar dit is de eerste keer dat het echtpaar samen in één productie speelt. Ellen: “We vinden het fijn en bijzonder om dit mooie project samen in te studeren en te mogen beleven. Een groot voordeel is dat we muzikaal en scènisch de partijen samen kunnen doornemen. Het is extra bijzonder omdat we bijna nooit samen in dezelfde productie staan. En het voelt heel vertrouwd om dit samen te doen.”

Het verhaal van de operette speelt zich af kort na de Eerste Wereldoorlog. Denkend dat haar geliefde Stefan Koltay tijdens de oorlog is gesneuveld, is de Hongaarse gravin Viktoria getrouwd met de Amerikaanse gezant John Cunlight. Op het moment dat Cunlight zijn post in Japan zal gaan verwisselen voor Sint-Petersburg in Rusland, duikt Koltay op in de ambassade in Japan. Samen met zijn kameraad Janczy is hij als krijgsgevangene ontsnapt uit Siberië en vraagt hij om Amerikaanse bescherming. Tot zijn verbazing komt hij oog in oog te staan met zijn verloren liefde Viktoria.... Cunlight biedt Koltay zijn bescherming aan en vraagt hem met hen mee te gaan naar Rusland, voor Koltay het hol van de leeuw...

Hier begint een prachtig verhaal van liefde, eergevoel en trouw.

De voorstelling Viktoria und ihr Husar speelt op 13 en 14 april in het Zoetermeerse Stadstheater. Kaarten zijn te bestellen via de website van het theater: stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27