Wim Blansjaar
Wim Blansjaar

Blansjaar stuurt alsnog een excuusbrief over museumdirecteur

Actueel 738 keer gelezen

Zoetermeer - Vanavond wordt duidelijk of de gemeenteraadsleden Wim Blansjaar een kans geven om wethouder te worden van Zoetermeer. Nadat vorige keer de stemmen staakten, wordt er vanavond opnieuw gestemd. Enkele dagen geleden stuurde Wim Blansjaar alsnog een excuusbrief. De Raad van Toezicht van Museum De Voorde vindt de inhoud van de brief matig en ziet een terugkeer van Wim Blansjaar als wethouder niet zitten.

Vorige keer staakten de stemmen met 19 voor en 19 tegen. Eén raadslid stemde blanco. Een simpel rekensommetje leert dat toen niet alleen oppositiepartijen tegen de benoeming van Wim Blansjaar hebben gestemd.

Enkele dagen voordat de gemeenteraad opnieuw moet stemmen over de benoeming van Wim Blansjaar heeft hij nu een excuusbrief gestuurd. “Ik erken dat mijn uitlatingen op Facebook niet professioneel waren en onnodig kwetsend. Ik bied daarom mijn oprechte excuses aan voor mijn handelswijze op Facebook. In de aanloop naar het beëindigen van de activiteiten van het museum heeft er een onprettig gesprek plaatsgevonden, waarbij van beide kanten onaardige dingen zijn gezegd. Ik realiseer me dat ik boven de situatie had moeten staan en mijn emoties niet had mogen laten prevaleren. Ik wil tevens mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop de heer Van de Bunte in zijn functie als interim-directeur van De Voorde, de afhandeling van de museumstukken regelt. Hij heeft een unieke aanpak gevonden die toont dat hij een professional is die met toewijding de collectie ontzamelt”, aldus Wim Blansjaar. “Ik ben ervan overtuigd dat de interim-directeur van De Voorde onschuldig is aan de beweringen die ik heb geuit. Ik realiseer me dat ik niet volledig op de hoogte was van de Faro-procedure. Afsluitend past het mij om op deze plaats ook de heer Van de Bunte mijn welgemeende excuses aan te bieden voor mijn recente uitlatingen op Facebook, alsmede mijn handelswijze op 24 februari 2023.”

Beatrijs Wijnberg van de Raad van Toezicht reageert: “We hadden om rehabilitatie gevraagd en verwijderen van de Facebook bericht. Dat Wim Blansjaar alsnog zegt dat er wederzijds harde woorden zijn gevallen blijft niet oké. Maar goed we willen verder”, aldus Wijnberg. “Blansjaar heeft wel enige aanmoediging nodig gehad na zijn toezegging aan de burgemeester om dit te doen. Voor ons is nu de kous af. We hopen natuurlijk wel dat hij niet de portefeuille cultuur krijgt. Maar daar gaan wij niet over.”

Wim Blansjaar raakte in opspraak toen hij op Facebook erg respectloos uithaalde naar de interim-directeur van Museum De Voorde. Die zou volgens Blansjaar de collectie verkwanselen en niet op de hoogte zijn wat er nu precies in het depot staat. Hierop was voor de Raad van Toezicht van Museum De Voorde de maat vol. Zij schreven een brief aan burgemeester Bezuijen over een gesprek van vorig jaar waarbij Blansjaar de interim-directeur bedreigd zou hebben.
in de gemeenteraad werd Blansjaar bestookt met vragen over zijn gedrag. Volgens Wim Blansjaar had hij de directeur flapdrol genoemd en waren er volgens hem over en weer harde woorden gesproken. Wat er precies is voorgevallen blijft onduidelijk zeker omdat wethouder Iedema die ook bij het gesprek aanwezig was, niet wil vertellen wat er is gebeurd. De Raad van Toezicht had kort na het versturen van de klachtenbrief een gesprek met de burgemeester. Aanvankelijk bleef het stil maar nu is Blansjaar toch met een excuusbrief gekomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50