Wim Blansjaar
Wim Blansjaar

Blansjaar stuurt alsnog een excuusbrief over museumdirecteur

Actueel 780 keer gelezen

Zoetermeer - Vanavond wordt duidelijk of de gemeenteraadsleden Wim Blansjaar een kans geven om wethouder te worden van Zoetermeer. Nadat vorige keer de stemmen staakten, wordt er vanavond opnieuw gestemd. Enkele dagen geleden stuurde Wim Blansjaar alsnog een excuusbrief. De Raad van Toezicht van Museum De Voorde vindt de inhoud van de brief matig en ziet een terugkeer van Wim Blansjaar als wethouder niet zitten.

Vorige keer staakten de stemmen met 19 voor en 19 tegen. Eén raadslid stemde blanco. Een simpel rekensommetje leert dat toen niet alleen oppositiepartijen tegen de benoeming van Wim Blansjaar hebben gestemd.

Enkele dagen voordat de gemeenteraad opnieuw moet stemmen over de benoeming van Wim Blansjaar heeft hij nu een excuusbrief gestuurd. “Ik erken dat mijn uitlatingen op Facebook niet professioneel waren en onnodig kwetsend. Ik bied daarom mijn oprechte excuses aan voor mijn handelswijze op Facebook. In de aanloop naar het beëindigen van de activiteiten van het museum heeft er een onprettig gesprek plaatsgevonden, waarbij van beide kanten onaardige dingen zijn gezegd. Ik realiseer me dat ik boven de situatie had moeten staan en mijn emoties niet had mogen laten prevaleren. Ik wil tevens mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop de heer Van de Bunte in zijn functie als interim-directeur van De Voorde, de afhandeling van de museumstukken regelt. Hij heeft een unieke aanpak gevonden die toont dat hij een professional is die met toewijding de collectie ontzamelt”, aldus Wim Blansjaar. “Ik ben ervan overtuigd dat de interim-directeur van De Voorde onschuldig is aan de beweringen die ik heb geuit. Ik realiseer me dat ik niet volledig op de hoogte was van de Faro-procedure. Afsluitend past het mij om op deze plaats ook de heer Van de Bunte mijn welgemeende excuses aan te bieden voor mijn recente uitlatingen op Facebook, alsmede mijn handelswijze op 24 februari 2023.”

Beatrijs Wijnberg van de Raad van Toezicht reageert: “We hadden om rehabilitatie gevraagd en verwijderen van de Facebook bericht. Dat Wim Blansjaar alsnog zegt dat er wederzijds harde woorden zijn gevallen blijft niet oké. Maar goed we willen verder”, aldus Wijnberg. “Blansjaar heeft wel enige aanmoediging nodig gehad na zijn toezegging aan de burgemeester om dit te doen. Voor ons is nu de kous af. We hopen natuurlijk wel dat hij niet de portefeuille cultuur krijgt. Maar daar gaan wij niet over.”

Wim Blansjaar raakte in opspraak toen hij op Facebook erg respectloos uithaalde naar de interim-directeur van Museum De Voorde. Die zou volgens Blansjaar de collectie verkwanselen en niet op de hoogte zijn wat er nu precies in het depot staat. Hierop was voor de Raad van Toezicht van Museum De Voorde de maat vol. Zij schreven een brief aan burgemeester Bezuijen over een gesprek van vorig jaar waarbij Blansjaar de interim-directeur bedreigd zou hebben.
in de gemeenteraad werd Blansjaar bestookt met vragen over zijn gedrag. Volgens Wim Blansjaar had hij de directeur flapdrol genoemd en waren er volgens hem over en weer harde woorden gesproken. Wat er precies is voorgevallen blijft onduidelijk zeker omdat wethouder Iedema die ook bij het gesprek aanwezig was, niet wil vertellen wat er is gebeurd. De Raad van Toezicht had kort na het versturen van de klachtenbrief een gesprek met de burgemeester. Aanvankelijk bleef het stil maar nu is Blansjaar toch met een excuusbrief gekomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27