Rowan en Astleigh gaan voorop in de serene tocht voor behoud Verloskunde
Rowan en Astleigh gaan voorop in de serene tocht voor behoud Verloskunde Gerard van Warmerdam

Aanstaande ouders bezorgd over verdwijnen Verloskunde

Actueel 770 keer gelezen

ZOETERMEER - Voor Rowan en Astleigh is het duidelijk: “De afdeling Verloskunde van het Zoetermeerse Haga Ziekenhuis moet blijven. Zij liepen zondagavond voorop in de Serene Tocht van de Markt naar het Haga Ziekenhuis met in hun kielzog honderden bezorgde aanstaande ouders en zorgmedewerkers.

Door Kees van Rongen

Een meters groot spandoek met de slogan ‘Onze Veiligheid Voorop’ voerden zij mee op de drie kilometer lange tocht.

Het stel van de Bleiswijkseweg trouwde tweeënhalf jaar geleden in het programma Married at First Sight. Zij meldden zich onmiddellijk aan voor de Serene Tocht. Honderden aanstaande ouders deden dat ook en verzamelden zondagavond op de Markt. “Een kindje krijg je niet zomaar,” weet Rowan. Zij kreeg afgelopen jaar met twee miskramen te maken. Haar man Astleigh maakt zich grote zorgen. “We lopen niet alleen voor ons zelf mee, maar voor alle aanstaande ouders in Zoetermeer en omgeving. Veilig kunnen bevallen in onze eigen stad. Ik ben blij, dat zoveel mensen vanavond meelopen.”

Via een megafoon riep hij iedereen op met respect de tocht te lopen. Verkeersregelaars begeleidden de lange stoet. Het begon al te schemeren, waarop Astleigh de deelnemers vroeg hun licht op hun mobiele telefoons aan te zetten. In ieder geval zal de manifestatie aan de Raad van Bestuur van het Haga Ziekenhuis niet ongemerkt voorbij zijn gegaan.

Initiatiefnemer Linda Bregman: “Nee, ik heb nog geen enkele indicatie. Als zij alleen al het voornemen bekend maken om te zijner tijd te sluiten, dan is het een definitieve sluiting. Want het personeel zoekt dan ander werk. Nu al zijn twee medewerkers gestopt, omdat zij al zo lang in onzekerheid verkeren over het voortbestaan van verpleegafdeling en verloskamers.”

Linda Bregman, verpleegkundige en 28 jaar werkzaam geweest in de geboortezorg, was vorig jaar verbijsterd over het voornemen om de afdeling Verloskunde te sluiten. Zij startte onmiddellijk een petitie, die door 15.000 mensen werd ondertekend. Aanstaande ouders maken zich duidelijk grote zorgen. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat kindersterfte groter is als de afdeling Verloskunde sluit. Wethouder Ingeborg ter Laak van zorg en welzijn liep zondagavond ook mee met de Serene Tocht. “Voor een stad van 130.000 en straks 150.000 inwoners is het een voorziening die noodzakelijk is. Ik reken erop, dat de Raad van Bestuur het enig juiste besluit neemt en Verloskunde in Zoetermeer houdt.”

Overigens ook voor de regio betekent sluiting een groot probleem. Uit onderzoek van Netwerk Acute Zorg West blijkt, dat er grote problemen ontstaan bij sluiting, omdat andere ziekenhuizen de bevallingen helemaal niet kunnen opvangen. Het wachten is op het besluit van het Haga Ziekenhuis, dat het personeel op 18 april informeert: open blijven of sluiten van de verpleegafdeling en verloskamers.

De tocht ging naar het ziekenhuis. Hier stonden medewerkers van de afdeling Verloskunde te wachten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27