Vrijwilliger Hans heeft ervoor gezorgd dat er in het Paviljoen gratis zakjes bloemzaad voor de bijen klaarliggen. Foto: Nell van den Bosch
Vrijwilliger Hans heeft ervoor gezorgd dat er in het Paviljoen gratis zakjes bloemzaad voor de bijen klaarliggen. Foto: Nell van den Bosch

Buurttuin Zoete Aarde wordt ook voedselbank voor bijen en hommels

Actueel 1.333 keer gelezen

Zoetermeer - Buurttuin Zoete Aarde doet mee aan de actie ‘voer de bij bij’ van The Pollinators (De Bestuivers). Deze organisatie schiet de wilde bijen en andere bestuivende insecten te hulp door tal van ‘voedselbanken’ voor deze nuttige beestjes te openen. En één daarvan is de buurttuin. 

Daar zijn vanaf 11 april gratis zakjes inheemse bloemzaden op te halen. Die kunnen worden gezaaid, bijvoorbeeld op nationale zaaidag, 22 april. Dat zaaien kan je doen in de tuin, in boomspiegels, in bakken in de straat of op je balkon. En als die zaadjes allemaal gaan groeien en bloeien betekent dit een gigantisch feestmaal voor de bijtjes en hun collega’s. 

De hulp voor onze bestuivende vrienden is hard nodig. We hebben het over insecten als wilde bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en zo meer. De afgelopen decennia daalde hun populatie dramatisch in aantallen én diversiteit. Sommige soorten zijn bijna uitgestorven en dat terwijl hun voortbestaan juist zo belangrijk is voor onze voedselzekerheid.

De zakjes bevatten elk zo’n veertig verschillende soorten gifvrije inheemse bloemzaden, waaronder veldsalie, teunisbloem, vlasbekje en honingklaver. Als je deze zaait zorg je niet alleen voor een heerlijk bijenmaal, maar geniet je later ook van een keur aan kleurrijke, vrolijkmakende bloeiers.

Vanaf 11 april kunnen de gratis zakjes bloemzaden dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur worden opgehaald bij buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50