Vrijwilliger Hans heeft ervoor gezorgd dat er in het Paviljoen gratis zakjes bloemzaad voor de bijen klaarliggen. Foto: Nell van den Bosch
Vrijwilliger Hans heeft ervoor gezorgd dat er in het Paviljoen gratis zakjes bloemzaad voor de bijen klaarliggen. Foto: Nell van den Bosch

Buurttuin Zoete Aarde wordt ook voedselbank voor bijen en hommels

Actueel 1.379 keer gelezen

Zoetermeer - Buurttuin Zoete Aarde doet mee aan de actie ‘voer de bij bij’ van The Pollinators (De Bestuivers). Deze organisatie schiet de wilde bijen en andere bestuivende insecten te hulp door tal van ‘voedselbanken’ voor deze nuttige beestjes te openen. En één daarvan is de buurttuin. 

Daar zijn vanaf 11 april gratis zakjes inheemse bloemzaden op te halen. Die kunnen worden gezaaid, bijvoorbeeld op nationale zaaidag, 22 april. Dat zaaien kan je doen in de tuin, in boomspiegels, in bakken in de straat of op je balkon. En als die zaadjes allemaal gaan groeien en bloeien betekent dit een gigantisch feestmaal voor de bijtjes en hun collega’s. 

De hulp voor onze bestuivende vrienden is hard nodig. We hebben het over insecten als wilde bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en zo meer. De afgelopen decennia daalde hun populatie dramatisch in aantallen én diversiteit. Sommige soorten zijn bijna uitgestorven en dat terwijl hun voortbestaan juist zo belangrijk is voor onze voedselzekerheid.

De zakjes bevatten elk zo’n veertig verschillende soorten gifvrije inheemse bloemzaden, waaronder veldsalie, teunisbloem, vlasbekje en honingklaver. Als je deze zaait zorg je niet alleen voor een heerlijk bijenmaal, maar geniet je later ook van een keur aan kleurrijke, vrolijkmakende bloeiers.

Vanaf 11 april kunnen de gratis zakjes bloemzaden dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur worden opgehaald bij buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27