Akkerhommel op Ribes, 2 april 2024. Foto: Simone Langeveld
Akkerhommel op Ribes, 2 april 2024. Foto: Simone Langeveld
Natuur onder de Loep

De Ribes bloeit, de hommel loeit

Actueel 1.740 keer gelezen

Zoetermeer - Kenners schrijven iedere week in deze rubriek over de natuur. Deze week een bijdrage van Simone Langeveld.

Natuur onder de loep neemt deze week letterlijk een mooi stukje voorjaarsnatuur onder de loep. Net thuis in Paesi Bassi (Italiaans voor Nederland), ofwel ‘laag land’, ‘land laag’ vanuit land hoog: de Dolomieten die nog boven de 1500 meter bedekt waren met een laag sneeuw zie ik hoeveel kleur er weer te zien is in ‘ons’ fraaie vlakke land. 

In mijn achtertuin laat ik me verassen door de bloeiende tulpen, paardenbloemen, madeliefjes, speenkruid, schoenlappersplant, pinksterbloemen, koolzaad, de laurier en de donkerpaarse knoppen van de sering die op springen staan. Vandaag ben ik meteen verliefd op de Ribes (Sanguieneum) met z’n mooie trosjes met roze bloemen. De geur van de Ribes doet erg denken aan een rode bes (aalbes) of zwarte bes: kruidig-pittig. Heerlijk fris! Joehoe, het is weer zo(e)mertijd!

Yes, daar gaat een grote zware aardhommel. Poeh, wat is ze vlug. Een Koningin aardhommel is uit haar holletje uit de grond tevoorschijn gekomen én op zoek naar nectar. Dat kan ze volop vinden in de bloemtrossen! Ik probeer een goede foto te maken. Lukt niet. Later op de middag ga ik het nog eens proberen… Dan zie ik weer een flinke hommel maar nu met een anders gekleurde ‘bontmantel’. Zag ik eerder een zo’n 3,5 cm lange en meer dan een 1cm dikke Aardhommel (Bombus terrestis)met een duidelijke witte kontstreep en een gele streep net onder de kop (kraagje) en ook nog een gele streep boven de witte streep (ertussen een zwarte) op de kont. Nu is het een Akkerhommel (Bombus pascuorum) - koningin (bruine kont en ook bruin op het borststuk) die zich te goed doet aan het zoete vocht. Deze foto lukt beter. 

Hommels horen tot de groep wilde bijen en midden april kun je weer helpen door bijen te tellen! Tel je mee tussen 15 t/m 24 april? https://www.nationalebijentelling.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27