Sylvia Kok en Marwa Houhail
Sylvia Kok en Marwa Houhail

Stichting Vier het Leven ook voor ouderen in Zoetermeer

Actueel 528 keer gelezen

Zoetermeer - Voor liefhebbers van culturele uitstapjes, die niet graag alleen gaan en tot de leeftijd 65-plus behoren, is Vier het Leven dé uitkomst.

Landelijke organisatie Vier het Leven is sinds anderhalf jaar actief in Zoetermeer. Deze stichting opereert al 19 jaar in heel Nederland en is bijzonder populair. In Zoetermeer begint het te komen. Regio coördinator Sylvia Kok denkt dat er veel animo voor is. “Het is soms lastig ouderen voor wie dit bedoeld is te bereiken,” stelt ze vast. “Ik geef het door aan ouderenadviseurs, er zijn flyers, maar het verloopt vooral via mond-tot-mond reclame.”
Vier het Leven onderscheidt zich van andere organisaties door de inzet van veel vrijwilligers. Als iemand zich aanmeldt voor bijvoorbeeld een voorstelling in het theater, wordt deze gast opgehaald van huis, begeleid en teruggebracht door een gastvrouw of -heer waarmee van te voren kennis gemaakt is. Eén vrijwilliger begeleidt maximaal drie personen en blijft gedurende het hele uitstapje bij deze gasten.
Van de vrijwilliger wordt verwacht dat hij of zij affiniteit heeft met ouderen en het theater. Met de eigen auto worden de gasten opgehaald, dus er moet ruimte zijn voor drie passagiers en een eventuele rollator. “Onze vrijwilligers zijn geen zorgvrijwilligers,” benadrukt Sylvia. “Hierdoor kunnen we geen gasten met bijvoorbeeld een rolstoel meenemen. Wij zijn niet getraind om zulke hulp aan te bieden, maar waar nodig bieden we natuurlijk wel een helpende hand.”
Vier het Leven staat bekend als een ‘goed doel organisatie’. Het draait op donaties, sponsors, giften en fondsen. De mensen die mee gaan met een uitstapje betalen een arrangementsprijs voor het vervoer, een kleine bijdrage in de organisatiekosten en twee consumpties. Dit loopt via de stichting. “We willen het zo makkelijk mogelijk maken, want de stap te nemen om er alleen op uit te gaan, is al groot genoeg,” legt Sylvia uit. “We verzorgen alles van het begin tot het einde van het uitje en leggen iedereen in de watten. Af en toe gaan we verder dan de eigen plaats. Zo zijn we bijvoorbeeld 3 maart naar het Beatrix Theater in Utrecht geweest met een bus vol Zoetermeerders.”

Het doel van Vier het Leven is oudere mensen het huis uit te krijgen en ze een gezellige en leuke middag of avond te bezorgen. Vooral het sociale aspect is erg belangrijk. De doelgroep is zelfstandig wonende 65-plussers die niet meer alleen op stap gaan.
Er is een goede samenwerking met het Stadstheater. Sylvia is hier erg blij mee. “Zo maken we bijvoorbeeld afspraken over zitplaatsen die makkelijk toegankelijk zijn. De gemiddelde leeftijd van onze gasten is 83 jaar.” Vorig jaar juli stonden er 57 mensen wonende in Zoetermeer ingeschreven. Inmiddels is dit opgelopen naar 100. Vrijwilligster Marwa Houhail die zich met de PR bezig houdt, begrijpt hoe moeilijk het is om de stap te zetten je aan te melden. “Doordat we eerst kennis maken waarbij de vrijwilliger aanwezig is, is het eerste onbekende er al af. Het contact leggen met de andere deelnemers gaat snel en wie weet worden dat leuke kennissen met wie je vaker op stap gaat via Vier het Leven.”
De culturele uitstapjes gaan niet alleen naar het theater, maar ook naar musea en filmhuis Cameo. “Het eerste waar we naar kijken, is of het goed toegankelijk is,” vertelt Sylvia. “Daarnaast moeten de vrijwilligers er makkelijk naartoe kunnen rijden en het moet natuurlijk betaalbaar zijn. We zoeken steeds de balans tussen goedkope en duurdere uitstapjes.” De zomer is een stille periode. Dan sluiten de theaters, er zijn geen clubjes meer open en familie gaat op vakantie. Sylvia en Marwa zijn zich hier van bewust en willen een zomerprogramma maken. “Vorig jaar hebben we in juli een matinée in het CKC georganiseerd. Dat was een groot succes.”

Aanmelden kan via de website www.4hetleven.nl, telefonisch via 035-5245156 of per e-mail naar info@4hetleven.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27