Afbeelding
column

Zoetermeer in New York

Actueel 484 keer gelezen

Als ondernemer kom je soms voor bijzondere verrassingen te staan. Zo had ik vorige week een inspectie van de brandblusmiddelen in ons bedrijfspand. Geen probleem natuurlijk, het is fijn dat je zeker weet dat alles veilig is. De controleur wist ons te melden dat de brandblusser niet werkte en ook op de verkeerde plek hing. Maar dat was niet iets waar we gek van op moesten kijken. Van alle panden die hij in het blok gecontroleerd had, was er overal wel wat aan de hand. En bij sommigen ontbraken alle blusmiddelen volledig. Ik vroeg me af of dat niet eerder geconstateerd was. Kennelijk niet, maar goed, de laatste controle was ook in 2017. Zijn de ondernemers dan zo slordig als het gaat om veiligheid? Nee, zeker niet. 

Als bedrijf wil je gewoon alles goed op orde hebben en aan alle regels voldoen. Maar brandblusmiddelen zijn in dit geval de verantwoordelijkheid van de verhuurder. De eigenaar van het bedrijfspand installeert ze en onderhoudt ze. Als huurder speel je hier geen rol, hooguit kun je aangeven dat je denkt dat er iets niet klopt. Helaas komt het maar al te vaak voor dat de eigenaar van het bedrijfspand het allemaal niet zo interessant vindt wat er gebeurt in hun panden. Zo lang er maar iedere maand huur betaald wordt. Ik ging toch maar eens op zoek naar wat meer informatie hierover. Want in de vier jaar dat wij nu in dit pand zitten, zijn er om ons heen vier drugspanden opgerold. Ook allemaal van dezelfde eigenaar. En om nou te zeggen dat de muizenplaag die door alle panden raasde snel opgelost was...

Het beheer van de panden is uitbesteed aan een aparte serviceorganisatie. Die verwijst weer naar de eigenaar. Dat is een Nederlandse BV die in handen is van weer een andere BV en nog een holding daarboven. Na 12 stappen kom je uiteindelijk uit bij een grote Amerikaanse beursgenoteerde maatschappij. Ik denk niet dat op Wall Street wakker liggen over een haperende brandslang in Zoetermeer. En dat is jammer, want op deze manier holt de kwaliteit van de bedrijfsterreinen achteruit. 

Dat is iets wat de gemeente ook erkend en met o.a. Ondernemers Netwerk Zoetermeer probeert op te pakken. De bedrijven die op deze terreinen zitten zijn vrijwel altijd van goede wil en willen ook meer aandacht voor onderhoud, beplanting en veiligheid. Maar zolang de belanghebbenden verborgen zitten in New York, hebben we nog een lange weg te gaan.

Sebastiaan Smits

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27