De cast van Wie is er bang voor Virginia Woolf. Foto: Piek.ccc.
De cast van Wie is er bang voor Virginia Woolf. Foto: Piek.ccc. Piek www.piek.cc

Ongemakkelijke gesprekken in toneelklassieker

Actueel 439 keer gelezen

Zoetermeer - Een enorme bank met daarachter een enorme wand met jerrycans. Hier wordt tijdens de voorstelling de ene borrel na de andere getapt. Maar dit is slechts het decor waarvoor de vier acteurs hun bizarre en bij tijd en wijle pijnlijke voorstelling spelen. 

Door Hélène Ouwerkerk

In ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ krijgen Martha (Sanne Wallis de Vries) en George (Bas Hoeflaak) diep in de nacht nog bezoek van Nick (Alex Ploeg) en Honey (Claire Bender). De reden van dit bezoek is dat de vader van Martha het zo’n aardig stel vindt. George heeft echter helemaal geen zin in dit bezoek. Er ontstaan gesprekken tussen het viertal die een aantal pijnpunten bloot leggen. Zo is het huwelijk tussen Martha en George een beetje doodgebloed. Ook zijn ze kinderloos gebleven. Die kinderloosheid wordt niet met zoveel woorden gezegd want tegenover Nick en Honey houden zij de schijn op dat ze een zoon hebben. Een fantasie die aan het einde van het stuk ontluistert eindigt. Ook bij Nick en Honey speelt een kinderwens. Honey is telkens schijnzwanger. Later blijkt dat deze eindigen omdat ze bang is voor de bevalling. Ondertussen verdwijnen de personages bij tijd en wijle achter het grote scherm. Heeft Martha een crush op de gespierde Nick. En kan Honey niet goed tegen de drank terwijl ze de ene cognac na de andere achterover klokt. Naarmate het stuk vordert komen er steeds meer zaken naar voren en leren we de personages steeds een beetje beter kennen maar of we alles te weten komen is de vraag.
Voor deze uitvoering van het stuk van Edward Albee die uit 1961 stamt is gekozen voor een cast die niet bestaat uit toneelacteurs maar uit cabaretiers. Of dat zo goed werkt, is niet eenvoudig te beantwoorden. Aan de ene kant wordt er erg op de lach gespeeld aan de andere kant missen de acteurs de rust om de teksten bij het publiek te laten bezinken. De gesprekken zijn soms heel erg van de hak op de tak. Ook is de schreeuwerige manier van spelen niet zo aantrekkelijk. Aan de andere kant werken de tragikomische scènes met dit viertal erg goed en weten ze hun publiek toch te boeien met de ongemakkelijke gesprekken. Want dat er veel tragiek speelt bij het viertal is duidelijk. Zoals Martha aan het eind reflecteert: “Martha en George triest, triest, triest”

De voorstelling Wie is er bang voor Virginia Woolf is zaterdag 6 april te zien in de grote zaal van het Stadstheater. De voorstelling begint om 20.15 uur. Voorafgaand aan de voorstelling is een inleiding. Kaarten voor de voorstelling en de inleiding zijn te koop via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27