Wim Blansjaar.
Wim Blansjaar.

Wordt Blansjaar weer wethouder of niet

Actueel 721 keer gelezen

Zoetermeer - Aanstaande maandag stemt de gemeenteraad opnieuw over de benoeming van PDvZ-voorman Wim Blansjaar als wethouder. Eerder raakte hij in opspraak raakte toen de Raad van Toezicht van Museum De Voorde een brief aan burgemeester Bezuijen schreef over een bedreiging aan het adres van directeur Hans van de Bunte. Hoofdrolspelers hullen zich vooralsnog in stilzwijgen.

Door Hélène Ouwerkerk

Twee weken geleden stemde de gemeenteraad al over de benoeming van Blansjaar. Maar de stemmen staakten met 19 tegen en 19 voor de benoeming. Eén raadslid stemde blanco. Nu moeten de raadsleden opnieuw stemmen. 

Inmiddels heeft burgemeester Bezuijen met de Raad van Toezicht gesproken. Beiden noemen het een goed gesprek. “Ik wil er verder niks over zeggen omdat we hebben afgesproken om er niet met de pers over te spreken”, laat Beatrijs Wijnberg aan het Streekblad weten. Ook kan zij niet zeggen of ze tijdens de raadsvergadering gaat inspreken. Inmiddels heeft het Streekblad gehoord dat burgemeester Bezuijen vervolgstappen gaat nemen. Maar wat die vervolgstappen zijn wil noch Wijnberg nog Bezuijen aangeven.
Aan Wim Blansjaar is gevraagd of PDvZ zich terugtrekt uit de coalitie als hij niet gekozen wordt. Dit wordt door Blansjaar niet ontkend. “We hebben daar als fractie nog geen besluit over genomen”, zegt hij. Mocht PDvZ zich inderdaad terugtrekken uit de coalitie zoals het Streekblad uit een goede bron heeft gehoord dan komen er geen nieuwe verkiezingen. Wel moet er dan een nieuw college komen. Of het huidige college gaat door als minderheidscollege al dan niet met gedoogsteun van de PDvZ. Als er nieuwe onderhandelingen komen dan is de VVD aan zet want zij zijn de grootste partij.
Zfm heeft een peiling gehouden op haar Facebookpagina met de vraag of Wim Blansjaar terug moet keren als wethouder. 66% van de Zoetermeerders vindt van niet. “De peiling is door 1481 mensen ingevuld”, vertelt Yoran Kipping. “Meestal hebben we rond de 1000 reacties dus we kunnen wel stellen dat het leeft bij de Zoetermeerders.”
Wat er precies tijdens het bewuste gesprek vorig jaar is gebeurd blijft onduidelijk. Volgens Wim Blansjaar zijn er over en weer harde woorden gesproken en heeft hij Van de Bunte flapdrol of woorden van gelijke strekking genoemd. Wethouder Iedema die bij het gesprek aanwezig was, wil er niks over kwijt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27