Actie deze zomer voor behoud afdeling Verloskunde
Actie deze zomer voor behoud afdeling Verloskunde

Deelnemers omarmen ziekenhuis

Actueel 2.131 keer gelezen

Zoetermeer - “Onze veiligheid voorop” en “Verloskunde niet in het slop”, Met deze slogan gaan deelnemers aan de serene tocht aanstaande zondag 7 april de straat op om het ziekenhuis te omarmen en nogmaals uitdragen dat Zoetermeer de afdeling Verloskunde niet kwijt wil.

Door Hélène Ouwerkerk

Initiatiefnemer Linda Bregman startte vorig jaar een petitie tegen het voornemen van het Haga Ziekenhuis om de afdeling Verloskunde in Zoetermeer te sluiten. De petitie werd door maar liefst  15.000 mensen ondertekend. Onlangs werden twee onderzoeken naar de gevolgen van de sluiting gepresenteerd. Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat de kans op babysterfte groter is als het Haga Ziekenhuis de  afdeling sluit. En een ander onderzoek van het Netwerk Acute Zorg West geeft aan dat er grote problemen in de regio ontstaan omdat andere ziekenhuizen de Zoetermeerse bevallingen helemaal niet kunnen opvangen. Binnenkort komt ook het Haga Ziekenhuis met een eigen onderzoek en dan wordt ook duidelijk of de afdeling in Zoetermeer blijft. Reden voor initiatiefnemer Linda Bregman om nog een keer met een actie aandacht te vragen voor het besluit.

De serene tocht op zondagavond 7 april is volgens Linda Bregman een ultieme poging om de Raad van Bestuur van het Haga ziekenhuis “het énige juiste besluit” te laten nemen. Aanleiding hiervoor is, dat de einddatum van 18 april naderbij komt. “Op deze dag gaat de Raad van Bestuur het personeel van de afdeling Verloskunde locatie Zoetermeer informeren over hun voornemen om de verpleegafdeling en Verloskamers definitief te sluiten of juist open te houden”, zegt Bregman. 

Daarom voor haar reden om nogmaals aandacht voor de kwestie te vragen. Na het beschilderen van buiken en stands in het Stadshart om mensen de petitie te laten ondertekenen, gebeurt dit nu met een serene tocht. De tocht zal onder aanvoering van Rowan en Astleigh (bekend van het programma Married at First Sight 2022), (aanstaande) zwangeren, zorgprofessionals en overige bezorgde inwoners, door de stad gaan. “Zij gaan tijdens een serene tocht vanuit het Stadhart, het Haga ziekenhuis gaan ‘omarmen’ en hiermee uitdragen dat zij hun Verloskunde niet kwijt willen. Dit omdat er eenvoudigweg geen veilig alternatief dichtbij is. Niet voor hen maar ook niet voor velen uit de regio”, legt Bregman uit. “De (aanstaande) zwangeren en hun naasten zijn van mening dat zij zich nog onvoldoende hebben laten horen. En het gaat uiteindelijk om hun veiligheid en die van hun ongeboren kind. Sinds de bekendmaking van een mogelijke sluiting van de afdeling Verloskunde, proberen diverse partijen de Raad van Bestuur ervan te overtuigen dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan indien deze belangrijke maatschappelijke voorziening in de stad er niet meer is. De reeds gepubliceerde onderzoeksresultaten van de GGD en het NAZW spreken voor zich maar men is er nog niet gerust op, dat dit ook zal leiden tot een positief besluit. De resultaten van het derde onderzoek (van het ziekenhuis zelf) zijn helaas nog niet gepubliceerd. Deze worden eveneens de 18e april bekend gemaakt. Dus de hoogste tijd voor actie”, aldus Linda Bregman.

Het evenement is zondagavond 7 april tussen 19.30 en 20.30 uur.  Er wordt om 19.30 uur verzameld op de Markt. De stoet gaat om 20.00 uur een route lopen via Markt, Zuidwaarts, Oostwaarts, Denemarkenlaan, Europaweg, Marathonpad, Saloméschouw, Brechtzijde, Rondje Haga ziekenhuis (tegen klok in), Toneellaan, Brechtzijde en zelfde weg weer terug naar Markt. De verwachting is dat men om 20.30 uur op de parkeerplaats van het ziekenhuis is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1