Actie deze zomer voor behoud afdeling Verloskunde
Actie deze zomer voor behoud afdeling Verloskunde

Deelnemers omarmen ziekenhuis

Actueel 2.257 keer gelezen

Zoetermeer - “Onze veiligheid voorop” en “Verloskunde niet in het slop”, Met deze slogan gaan deelnemers aan de serene tocht aanstaande zondag 7 april de straat op om het ziekenhuis te omarmen en nogmaals uitdragen dat Zoetermeer de afdeling Verloskunde niet kwijt wil.

Door Hélène Ouwerkerk

Initiatiefnemer Linda Bregman startte vorig jaar een petitie tegen het voornemen van het Haga Ziekenhuis om de afdeling Verloskunde in Zoetermeer te sluiten. De petitie werd door maar liefst  15.000 mensen ondertekend. Onlangs werden twee onderzoeken naar de gevolgen van de sluiting gepresenteerd. Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat de kans op babysterfte groter is als het Haga Ziekenhuis de  afdeling sluit. En een ander onderzoek van het Netwerk Acute Zorg West geeft aan dat er grote problemen in de regio ontstaan omdat andere ziekenhuizen de Zoetermeerse bevallingen helemaal niet kunnen opvangen. Binnenkort komt ook het Haga Ziekenhuis met een eigen onderzoek en dan wordt ook duidelijk of de afdeling in Zoetermeer blijft. Reden voor initiatiefnemer Linda Bregman om nog een keer met een actie aandacht te vragen voor het besluit.

De serene tocht op zondagavond 7 april is volgens Linda Bregman een ultieme poging om de Raad van Bestuur van het Haga ziekenhuis “het énige juiste besluit” te laten nemen. Aanleiding hiervoor is, dat de einddatum van 18 april naderbij komt. “Op deze dag gaat de Raad van Bestuur het personeel van de afdeling Verloskunde locatie Zoetermeer informeren over hun voornemen om de verpleegafdeling en Verloskamers definitief te sluiten of juist open te houden”, zegt Bregman. 

Daarom voor haar reden om nogmaals aandacht voor de kwestie te vragen. Na het beschilderen van buiken en stands in het Stadshart om mensen de petitie te laten ondertekenen, gebeurt dit nu met een serene tocht. De tocht zal onder aanvoering van Rowan en Astleigh (bekend van het programma Married at First Sight 2022), (aanstaande) zwangeren, zorgprofessionals en overige bezorgde inwoners, door de stad gaan. “Zij gaan tijdens een serene tocht vanuit het Stadhart, het Haga ziekenhuis gaan ‘omarmen’ en hiermee uitdragen dat zij hun Verloskunde niet kwijt willen. Dit omdat er eenvoudigweg geen veilig alternatief dichtbij is. Niet voor hen maar ook niet voor velen uit de regio”, legt Bregman uit. “De (aanstaande) zwangeren en hun naasten zijn van mening dat zij zich nog onvoldoende hebben laten horen. En het gaat uiteindelijk om hun veiligheid en die van hun ongeboren kind. Sinds de bekendmaking van een mogelijke sluiting van de afdeling Verloskunde, proberen diverse partijen de Raad van Bestuur ervan te overtuigen dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan indien deze belangrijke maatschappelijke voorziening in de stad er niet meer is. De reeds gepubliceerde onderzoeksresultaten van de GGD en het NAZW spreken voor zich maar men is er nog niet gerust op, dat dit ook zal leiden tot een positief besluit. De resultaten van het derde onderzoek (van het ziekenhuis zelf) zijn helaas nog niet gepubliceerd. Deze worden eveneens de 18e april bekend gemaakt. Dus de hoogste tijd voor actie”, aldus Linda Bregman.

Het evenement is zondagavond 7 april tussen 19.30 en 20.30 uur.  Er wordt om 19.30 uur verzameld op de Markt. De stoet gaat om 20.00 uur een route lopen via Markt, Zuidwaarts, Oostwaarts, Denemarkenlaan, Europaweg, Marathonpad, Saloméschouw, Brechtzijde, Rondje Haga ziekenhuis (tegen klok in), Toneellaan, Brechtzijde en zelfde weg weer terug naar Markt. De verwachting is dat men om 20.30 uur op de parkeerplaats van het ziekenhuis is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27