Vrouwtje citroenvlinder legt eitje. Foto: Sinie de Jong.
Vrouwtje citroenvlinder legt eitje. Foto: Sinie de Jong.
Natuur onder de Loep

De citroenvlinder als de eerste voorjaarsbode

Actueel 671 keer gelezen

Zoetermeer - Kenners over de natuur schrijven wekelijks in het Streekblad over de natuur in Zoetermeer. Hierbij een bijdrage over de citroenvlinder van paddenstoelen- natuurkenner Sinie de Jonge van IVN.

Zodra de temperatuur boven de 10 graden Celsius uitkomt, kunnen we de citroenvlinder verwachten. Meestal is dat eind februari, begin maart. Het zijn gele vlinders met op alle vier de vleugels een stipje. De vrouwtjes zijn wat bleker van kleur dan de mannetjes. Van een afstand kun je de vrouwtjes verwarren door hun bleke kleur met het Groot koolwitje.

Na de winterperiode laten ze zich door de zon opwarmen om vervolgens op zoek te gaan naar nectar uit bijvoorbeeld Groot hoefblad en Sleutelbloem. Nectar, het heerlijke zoete vocht is nodig als energiebron om te kunnen vliegen. De mannetjes gaan in april op zoek naar een vrouwtje. De vrouwtjes leggen de eitjes, elk afzonderlijk, bij jonge bladknoppen en blaadjes van de sporkehout, vuilboom of wegedoorn. Na ongeveer een week komen de rupsjes te voorschijn. De rups neemt de groene kleur van de voedselplant aan. De rupsen ontwikkelen zich zeer snel in drie tot zes weken, ook de pop is groen van kleur en moeilijk te zien. In de vliegtijd van de periode februari tot en met mei, paren de groen-gele citroenvlinders. 

Daarna worden de eitjes afgezet en sterven deze vlinders. Van juli tot en met oktober komen we kersverse citroenvlinders tegen. De citroenvlinder is een van de langstlevende soort die als imago (= vlinder) meer dan een jaar oud kan worden.

Als het herfstig wordt in oktober is het tijd om een onderkomen te zoeken. Dat stelt bij de citroenvlinders niets voor; de vlinder hangt gewoon open en bloot aan de struikjes van bijvoorbeeld klimop, braamstruiken, heide en grasstengels. Ze bevriezen niet doordat een deel van de lichaamsvloeistoffen vervangen wordt door een soort antivries en een verhoging van de bloedsuiker spiegel. Geniet van de lentebode: de citroenvlinder!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21