Johannes Passion op Goede Vrijdag
Johannes Passion op Goede Vrijdag

Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater

Actueel 440 keer gelezen

Zoetermeer – De Matthäus Passion is een bekend stuk van Johan Sebastiaan Bach over het lijden van Jezus. Minder bekend maar minstens zo indrukwekkend is de Johannes Passion. Van Dorp heeft het initiatief genomen om dit stuk op te laten voeren door het orkest en koor Ars Musica. 

Volgens Paul van Dorp, directeur marketing en commercie is de Johannes Passion een bijzonder en indrukwekkend muziekstuk. “Bach schreef het eerder dan zijn bekende Matthäus Passion. In 1724 ging het in Leipzig op Goede Vrijdag in première. Het vertelt het lijden en sterven van Jezus maar volgt de teksten van de Johannesevangelie”, vertelt hij. “De Matthäus Passion bevat lange klagelijke stukken. In vergelijking is de Johannes Passion wat korter maar daarentegen erg indrukwekkend. De Johannes Passion heeft meer beleving en dynamiek. Het heeft een emotionele diepgang. Het gaat toch over het sterven van Jezus die niet bang was omdat hij wist wat hem te wachten stond. Hij wist wat het nut van zijn lijden was.”
Van Dorp heeft het initiatief genomen om de Johannes Passion op het toneel te brengen van het Stadstheater Zoetermeer. Hij vond het professionele orkest en koor Ars Musica bereid om het te spelen. “Ars Musica is natuurlijk een toonaangevend orkest dus we zijn heel blij dat zij op Goede Vrijdag beschikbaar waren”, vertelt Paul van Dorp. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Immers, Het orkest wilde eerst zeker weten dat de akoestiek goed zou zijn. Daarom is het stuk in een kleine versie geoefend in het Stadstheater en is met de technicus van het Stadstheater het verder gefinetuned. “We kunnen wel spreken van een vakmanschap in drie facetten. Het vakmanschap van Bach, van Ars Musica én van het Stadstheater”, zegt Paul van Dorp.
Voor hem is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen van het bijzondere stuk komen genieten. “Vanuit onze Christelijke achtergrond maar ook vanuit onze maatschappelijke rol, vinden wij het belangrijk om de Johannes Passion te laten zien. Als je ervoor open staat, dan is het enorm indrukwekkend”, vertelt Paul van Dorp. “Ik hoop dat we mensen met een brede interesse trekken want kerkelijk of niet, het stuk is mooi voor iedereen.” De Johannes Passion gaat over het sterven van Jezus. “Het laat geen doorkijkje naar Pasen zien dus het is in die zien natuurlijk allesbehalve vrolijk. Juist omdat het over sterven gaat vragen we het publiek ook om in stilte de zaal te verlaten.”

De Johannes Passion door Ars Musica is op 29 maart om 19.45 uur te zien in de Grote Zaal van het Stadstheater. Kaarten kosten 29 euro en zijn verkrijgbaar via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21