Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald Fred Roland Zoetermeer

Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen

Actueel 509 keer gelezen

Zoetermeer - Het totale aantal misdrijven in Zoetermeer is gedaald. Waren er in 2022 nog 5843 misdrijven, in 2023 waren dit 5547. Blije gezichten dus bij burgemeester Bezuijen en teamchef Cor Pronk van de politie. Toch is het geen kwestie van tevreden achteroverleunen. Met problematische jeugdgroepen, ondermijning, maatschappelijk ongenoegen, zorg en veiligheid en digitale criminaliteit als speerpunten, blijft er immers nog altijd genoeg werk aan de winkel.

Door Hélène Ouwerkerk

Waar de politie te maken kreeg met minder meldingen, heeft handhaving met ruim 10.000 meldingen haar handen meer dan vol in Zoetermeer.
Hoewel er tevredenheid is dat zaken als brandstichting, huiselijk geweld, straatroven en mishandeling daalden, zijn er zorgen over de geweldsdelicten met jonge meiden. Bij dit ‘meidenvenijn’ genoemd waren vorig jaar 20 jongeren (16 meisjes en 4 jongens) betrokken. Het antwoord hierop is volgens burgemeester Bezuijen de persoonsgerichte aanpak. “Samen met scholen en de ouders zetten we ons in om dit geweld terug te dringen.”

Teamchef van de politie Cor Pronk bevestigt de woorden van de burgemeester over de meiden. “De ouders hebben vaak geen idee waar hun dochters mee bezig zijn”, zegt hij. “Door samen met de gemeente, politie, school en de ouders samen te werken kunnen we nu terugkijken op een mooie aanpak. Er zijn 20 jongeren aangehouden maar we hebben geen residive. Het blijkt dus een goede aanpak te zijn.”

Ook Lucien Groenewegen, teamchef van de brandweer, komt met een goed verhaal. Met 10 middelgrote branden, twee grote branden en twee zeer grote branden was 2023 voor de brandweer beheersbaar. Toch klinken er ook uit zijn mond zorgen. “De samenleving wordt complexer. Gebouwen hebben meerdere functies. Alles zit aan een oplader en die opladers hebben niet altijd een keurmerk dus dat kan meer brand tot gevolg hebben”, aldus Groenewegen.

Waar politie en brandweer minder meldingen hebben is het aantal meldingen bij handhaving juist gestegen van 8989 meldingen naar 10661 meldingen. Opvallend is dat hier vooral meldingen over voertuigen worden gedaan. Verkeerd parkeren, laadpaalklevers of fietsen door voetgangersgebieden. Olaf Sonius, teamchef handhaving, bevestigt dat men sneller handhaving belt. “Er is wel een tendens dat wij het wel voor de mensen oplossen terwijl ze ook zelf netjes hun buurman kunnen aanspreken.”

Ook maakt Bezuijen zich zorgen over de capaciteit van de politie. “Veel politiemensen gaan met pensioen en dat drukt niet alleen op de hoeveelheid agenten maar hiermee verdwijnt ook kennis. Hoe mooi zou het zijn als we pensionado’s kunnen behouden voor coaching”, aldus Bezuijen. Waar bij handhaving voorheen nog veel vacatures waren is het Zoetermeerse team handhaving op sterkte. De tekorten bij de politie kunnen er ook toe leiden dat evenementen worden afgeblazen. “In principe is de veiligheid een zaak van de organisator. De politie is geen ‘beveiligingsorganisatie’, vindt Bezuijen. Maar als er sprake is van een gevaar voor de verstoring van de openbare orde dan kan een evenement worden afgeblazen omdat agenten elders nodig zijn.”

Verhuizing

Er is besloten dat politie, brandweer en handhaving niet gaan verhuizen. Ze blijven aan het Wegstapelplein en de Brusselstraat zitten. Dit betekent dat er de komende jaren wel flink wat moet gebeuren. De panden zijn van de gemeente en er is de laatste jaren weinig gedaan met een oog op de verhuizing. Nu wordt er opgeknapt en worden de panden ook verduurzaamd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21