Heemkundige Bas Beaard geeft uitleg over de gebrandschilderde ramen van De Spar van glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Foto: Kees van Rongen
Heemkundige Bas Beaard geeft uitleg over de gebrandschilderde ramen van De Spar van glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Foto: Kees van Rongen

Hans van de Bunte hoopt op erfgoedcentrum na waardebepaling van collectie De Voorde

Actueel 685 keer gelezen

Zoetermeer - Hoewel het gemeentebestuur heeft gekozen, dat in Zoetermeer geen plaats meer is voor een museum, kunnen mensen nog steeds alle museumstukken met historische en artistieke waarde gratis bewonderen. In het Open Depot de Ontzameling aan het Stadhuisplein 21 naast het voormalige museum De Voorde, voorheen Happy Italia, zijn bezoekers nog tot eind april welkom elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

Door Kees van Rongen

Daar bevinden zich eveneens de onlangs herontdekte glas-in-loodramen van De Spar. De vier meter hoge ramen zijn rond 1956 vervaardigd door glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Ook een kleurrijk glaspaneel met een Bijbels tafereel ‘In ’t Land van Belofte’ blijkt in opdracht van het personeel van De Spar door dezelfde kunstenaar vervaardigd.

Directeur-bestuurder van museum De Voorde Hans van de Bunte nodigde afgelopen week om deze reden heemkundige Bart Beaard uit, die onderzoek deed naar de geschiedenis van de glas-in-loodramen.

“Rien van der Pol (1903-1973) tekende en schilderde voornamelijk vergezichten en intieme plekjes uit het Brabantse land,” vertelt Bart Beaard. “Van de Brabantse bevolking kreeg hij vanwege zijn schilderkunst en rode haar de bijnaam Rooie Rembrandt. Naast zijn schilderwerk gaf hij tekenles. Maar het was geen vetpot voor het gezin Van der Pol,” weet Bas Beaard. “Dat veranderde in 1939. Hij kocht een glasoven. Vanaf die tijd maakte hij gebrandschilderde glas-in-loodramen en experimenteerde met opaline (melkglas). Hij veronderstelde de eerste daarmee te zijn. In ieder geval werden prachtige gebrandschilderde ramen gemaakt. Met de meest opmerkelijke op het kantoorgebouw van De Spar in Den Bosch van 24 panelen bestaande uit elk 36 glasplaatjes, in totaal 864 stuks.”

De Spar door A.J.M. van der Well in 1932 opgericht in Zoetermeer was een samenwerking van grossiers en zelfstandige winkeliers met vestigingen in het hele land. Rien van der Pol kreeg onder meer als opdracht het kleurrijke paneel te vervaardigen met de verklaring van de letters De Spar: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Dat is nu te bewonderen in het Open Depot de Ontzameling.

De belangstellenden, waaronder familie van Van der Pol en nazaten van de oprichter van De Spar, gingen na de presentatie van Bart Beaard afgelopen week in groepjes de waarde bepalen van de glas-in-loodramen. Overigens ging het daarbij niet om de geldwaarde, maar om de historische, artistieke en maatschappelijke waarde.

Wie wil deelnemen aan een werkgroep waarderen van de collectie van museum De Voorde kan zich aanmelden via de website www.museumdevoorde.nl .

“Museum De Voorde is het eerste museum in Nederland dat zijn gehele collectie in samenspraak met de plaatselijke bevolking gaat ontzamelen. Wellicht leidt de waardebepaling van de collectie tot een nieuw Erfgoedcentrum,” hoopt directeur Hans van de Bunte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21