Ontmanteld pand aan de Boerhaavelaan. Foto: Fred Roland
Ontmanteld pand aan de Boerhaavelaan. Foto: Fred Roland

Bouw Terra Nova aan de Boerhavelaan start pas in derde kwartaal

Actueel 973 keer gelezen

Zoetermeer - Het Terra Nova gebouw aan de Boerhaavelaan wordt op z’n vroegst in het tweede kwartaal van dit jaar getransformeerd tot woningen. Dit heeft wethouder Jan Iedema aan de raadscommissie laten weten op vragen van Ruben Perk (Zó). Aanvankelijk zou eigenaar Breevast in het eerste kwartaal van dit jaar met de werkzaamheden beginnen. Niet alleen levert de transformatie vertraging op. Ook de drie Zoetermeerse woningcorporaties, Vidomes, Stedelink en De Goede Woning, zijn er met de ontwikkelaar niet uitgekomen.

Door Hélène Ouwerkerk

“De Zoetermeerse corporaties hebben jarenlang gevraagd betrokken te worden bij de ontwikkeling van nieuwbouw in het Entreegebied. Dit om te waarborgen dat hier ook op lange termijn betaalbare woningen worden gebouwd”, laten de woordvoerders van de drie corporaties weten. “In die jaren kregen we altijd te horen dat voor Terra Nova het ontwerp al in een vergevorderd stadium was, en dat hiervoor de afnemers al bekend waren. Het pand is daarom ook ontworpen voor ándere doelgroepen dan die van een corporatie. Afgelopen zomer werden we gevraagd om toch een bod te doen. Na beoordeling van de verkoopstukken kwamen de corporaties tot de conclusie dat het ontwerp niet passend is bij de doelgroepen zoals wij die als sociale verhuurders voor ogen hebben. We zagen met name grote risico’s in de betaalbaarheid, in de functionaliteit van de plattegronden van de woningen en in de algemene ruimten - denk aan smalle corridors en fietsenstalling -, die invloed kunnen hebben op het gevoel van veiligheid voor de bewoners.”

Toch gingen de corporaties deze zomer weer aan tafel zitten. “Vanwege de grote woningnood en op dringend verzoek van de gemeente zijn de corporaties en Breevast - als eigenaar van de grond - toch verdiepend in gesprek gegaan. We keken daarbij met name naar de mogelijkheden om de woningen geschikt te maken voor senioren. De ontwikkelaars van Breevast hebben allerlei mogelijkheden verkend, maar helaas geeft het bestaande casco te veel beperkingen, waardoor op te veel punten de woningen niet geschikt te krijgen zijn.”

Impuls

De gemeente Zoetermeer heeft in november vorig jaar een subsidie van 4,9 miljoen gekregen voor de ontwikkeling van Terra Nova. “Deze Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de businesscase niet meer kunnen rond rekenen. Op 20 november 2023 heeft Minister de Jonge bekend gemaakt welke projecten de SBI-subsidie verleend krijgen. Er is €4,9 miljoen toegekend en de beschikking is in december door ons ontvangen en is gekoppeld aan het project. Het kan dus niet worden uitgegeven aan een ander project”, laat wethouder Jan Iedema weten. Hij heeft nog altijd goede hoop dat het project van de grond komt. “Breevast geeft aan nog steeds druk bezig te zijn met de onderhandelingen met verschillende partijen. Breevast is nog steeds positief over de verkoop en daarmee ook de start bouw van Terra Nova”, aldus Iedema. “De landelijke trend is dat door veranderde omstandigheden - gestegen rente, gestegen bouwkosten - wordt het moeilijker wordt om nieuwe woningen te bouwen. Helaas heeft Terra Nova ook net als de landelijk trend te maken met een moeizame verkoop en daarmee stagnatie van de start bouw.
Toch is de kans op betaalbare woningen in het gebied niet verkeken. “Met de gemeente zijn we gelukkig ook al volop in gesprek over hoe we op andere locaties in het Entreegebied vroeg in het ontwerpproces betrokken kunnen worden, zodat gelijk aangesloten kan worden op de kwaliteit die corporaties nodig vinden voor sociale huurwoningen”, aldus de woordvoerders van de corporaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21