Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld.
Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld.

Samen ZoeterMEER Gezond – Voor jou, door jou

Actueel 583 keer gelezen

Zoetermeer – Zoetermeer 2025 is een samenwerkingsverband van onder andere zorgorganisaties, de gemeente, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties met als doel om samen een gezond Zoetermeer te creëren. Daarbij gaat het niet alleen om de afwezigheid van ziekte, maar ook hoe goed je je voelt in het dagelijks leven. Vanuit Zoetermeer 2025 is het initiatief gekomen van Samen ZoeterMEER Gezond.

Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld. Zo werden zij gestimuleerd om na te denken over kwaliteit van leven, verantwoordelijkheid voor zichzelf én voor elkaar.

Aan wethouder Ronald Weerwag de eervolle taak om de laatste voorstelling ‘Dromen Vangen’ en aansluitende netwerkbijeenkomst te openen. “Het is goed om met elkaar bij elkaar te zijn om na te denken over positieve gezondheid. Door met elkaar verbindingen te leggen zodat we de mensen kunnen bereiken die we nu niet bereiken.” Daarom trekken de organisaties steeds vaker de wijken in om bewoners te bereiken. “Daar ligt ook een taak voor jou. Kijk eens wat vaker om naar elkaar. Eenzaamheid is volop aanwezig en maakt ook deel uit van hoe je je voelt. Door om te kijken naar elkaar draag je bij aan elkaars levensgeluk.”

De voorstelling ‘Dromen Vangen’ van Theater á la carte gaat over het spinnenweb van Machteld Huber en Positieve Gezondheid. Daarbij staan de begrippen kwaliteit van leven, meedoen in de maatschappij, zingeving, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden en lichaamsfuncties centraal.

De toneelvoorstelling toont op ludieke wijze situaties uit de praktijk. De voorstelling is interactief en regelmatig wordt een scene afgesloten met vragen aan het publiek in de zaal. Dat bestaat uit inwoners, medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen en belangstellenden. Op de vraag: ‘Stel dat je morgen wakker wordt en de hele maatschappij is gericht op Positieve Gezondheid, waaraan zou je dat dan merken’, wordt verschillend gereageerd. Dit brengt het gesprek op gang en al tijdens de voorstelling worden de eerste contacten gelegd voor verdere samenwerking. En dat is precies waar de bijeenkomst voor is bedoeld. Tijdens de work-out, waaraan alle aanwezigen meedoen, krijgt het publiek nog een paar praktische handvaten mee. ‘Geen gezondheidszorg, maar gezondhoudzorg’, ‘Kijk vanuit perspectief’, ‘Niet vinken maar vonken’, ‘Niet tellen maar vertellen’, ‘Niet moeten maar ontmoeten’, ‘Geen randvoorwaarden maar kernwaarden’, ‘Niet meten maar weten’. Aansluitend was er een ontspannen netwerkborrel waarbij alle aanwezigen verder konden praten over het onderwerp en nieuwe contacten werden gelegd.

Wethouder Ingeborg ter Laak, kartrekker van het project, en Bregje Thomassen, programmadirecteur Zoetermeer 2025, zijn erg enthousiast over het project Zoetermeer 2025. “Positieve Gezondheid is veel meer dan alleen bewegen. Daarom vragen we ons af; wat willen we nu met de stad? We willen vitaal en gezond zijn, maar daarbij moeten we anders kijken naar wat gezondheid nu precies is. Niet alleen kijken naar mensen en hun klacht, maar naar wat er nodig is voor een gezonde en vitale stad. Daar ligt niet alleen een taak voor de gemeente, maar voor alle organisaties die zich bezighouden met het welzijn van de wijken. Samen zorgen we ervoor dat het in Zoetermeer voor iedereen fijn wonen is, en dat mensen voor meer naar elkaar omkijken.” Kijk voor meer informatie op: https://www.zoetermeer2025.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27