Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld.
Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld.

Samen ZoeterMEER Gezond – Voor jou, door jou

Actueel 505 keer gelezen

Zoetermeer – Zoetermeer 2025 is een samenwerkingsverband van onder andere zorgorganisaties, de gemeente, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties met als doel om samen een gezond Zoetermeer te creëren. Daarbij gaat het niet alleen om de afwezigheid van ziekte, maar ook hoe goed je je voelt in het dagelijks leven. Vanuit Zoetermeer 2025 is het initiatief gekomen van Samen ZoeterMEER Gezond.

Samen ZoeterMEER Gezond ging van start met drie inspirerende theatervoorstellingen voor inwoners en professionals uit het veld. Zo werden zij gestimuleerd om na te denken over kwaliteit van leven, verantwoordelijkheid voor zichzelf én voor elkaar.

Aan wethouder Ronald Weerwag de eervolle taak om de laatste voorstelling ‘Dromen Vangen’ en aansluitende netwerkbijeenkomst te openen. “Het is goed om met elkaar bij elkaar te zijn om na te denken over positieve gezondheid. Door met elkaar verbindingen te leggen zodat we de mensen kunnen bereiken die we nu niet bereiken.” Daarom trekken de organisaties steeds vaker de wijken in om bewoners te bereiken. “Daar ligt ook een taak voor jou. Kijk eens wat vaker om naar elkaar. Eenzaamheid is volop aanwezig en maakt ook deel uit van hoe je je voelt. Door om te kijken naar elkaar draag je bij aan elkaars levensgeluk.”

De voorstelling ‘Dromen Vangen’ van Theater á la carte gaat over het spinnenweb van Machteld Huber en Positieve Gezondheid. Daarbij staan de begrippen kwaliteit van leven, meedoen in de maatschappij, zingeving, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden en lichaamsfuncties centraal.

De toneelvoorstelling toont op ludieke wijze situaties uit de praktijk. De voorstelling is interactief en regelmatig wordt een scene afgesloten met vragen aan het publiek in de zaal. Dat bestaat uit inwoners, medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen en belangstellenden. Op de vraag: ‘Stel dat je morgen wakker wordt en de hele maatschappij is gericht op Positieve Gezondheid, waaraan zou je dat dan merken’, wordt verschillend gereageerd. Dit brengt het gesprek op gang en al tijdens de voorstelling worden de eerste contacten gelegd voor verdere samenwerking. En dat is precies waar de bijeenkomst voor is bedoeld. Tijdens de work-out, waaraan alle aanwezigen meedoen, krijgt het publiek nog een paar praktische handvaten mee. ‘Geen gezondheidszorg, maar gezondhoudzorg’, ‘Kijk vanuit perspectief’, ‘Niet vinken maar vonken’, ‘Niet tellen maar vertellen’, ‘Niet moeten maar ontmoeten’, ‘Geen randvoorwaarden maar kernwaarden’, ‘Niet meten maar weten’. Aansluitend was er een ontspannen netwerkborrel waarbij alle aanwezigen verder konden praten over het onderwerp en nieuwe contacten werden gelegd.

Wethouder Ingeborg ter Laak, kartrekker van het project, en Bregje Thomassen, programmadirecteur Zoetermeer 2025, zijn erg enthousiast over het project Zoetermeer 2025. “Positieve Gezondheid is veel meer dan alleen bewegen. Daarom vragen we ons af; wat willen we nu met de stad? We willen vitaal en gezond zijn, maar daarbij moeten we anders kijken naar wat gezondheid nu precies is. Niet alleen kijken naar mensen en hun klacht, maar naar wat er nodig is voor een gezonde en vitale stad. Daar ligt niet alleen een taak voor de gemeente, maar voor alle organisaties die zich bezighouden met het welzijn van de wijken. Samen zorgen we ervoor dat het in Zoetermeer voor iedereen fijn wonen is, en dat mensen voor meer naar elkaar omkijken.” Kijk voor meer informatie op: https://www.zoetermeer2025.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1