Het HagaZiekenhuis Zoetermeer.
Het HagaZiekenhuis Zoetermeer.

GGD vreest voor levensbedreigende situaties bij sluiting verloskunde HagaZiekenhuis

Actueel 1.024 keer gelezen

Zoetermeer - Het sluiten van de afdeling Verloskunde in het Zoetermeerse HagaZiekenhuis kan leiden tot levensbedreigende situaties als bevallende vrouwen niet op tijd een ander ziekenhuis bereiken. Dat is één van de conclusies van de GGD naar de gevolgen van de voorgenomen sluiting van deze afdeling. De gemeente Zoetermeer heeft de GGD om dit onderzoek gevraagd. 

Door Hélène Ouwerkerk

De GGD sprak voor dit onderzoek onder andere met zwangere en bevallen vrouwen, verloskundigen en gynaecologen om een goed beeld te krijgen. “Het onderzoek is voor ons ontzettend belangrijk”, zegt zorg-wethouder Ingeborg ter Laak. “Het geeft aan dat de gevolgen niet alleen financieel zijn. Het bevestigt onze zorgen voor maatschappelijke gevolgen als de voorziening sluit. Daarbij komt nog dat als zwangere vrouwen naar een ziekenhuis in de regio moeten dit de verzekeraars ook geld kost. Nog afgezien van alle stress die dit bij de betrokkenen teweeg brengt “
In het GGD onderzoek is aandacht voor kwetsbare bevolkingsgroepen en ook worden zorgmijders niet uitgesloten. Bovendien denkt de GGD dat er sneller een medische opname wordt toegepast als er maar enigszins een risico is. En ook dit brengt hogere kosten met zich mee.
Hoewel het onderzoek voor Ter Laak onderstreept dat de geboortezorg niet weg mag uit Zoetermeer heeft de wethouder hier formeel niks over te zeggen. “Dat vind ik niet kloppen”, zegt ze hier zelf over.

Het onderzoek dat de GGD in opdracht van de gemeente Zoetermeer heeft laten uitvoeren is de eerste van een drietal onderzoeken over de geboortezorg in Zoetermeer.

Zo komt er ook een onderzoek over de gevolgen voor de regio als het ziekenhuis haar afdeling Verloskunde sluit. Maar ook het HagaZiekenhuis zelf doet nog een onderzoek. Met de uitkomsten van al deze onderzoeken neemt het ziekenhuis in april een besluit. “Ik maak mij er boos over dat een besluit over een belangrijke voorziening in Zoetermeer niet democratisch wordt genomen en wij hier geen inspraak in hebben. Dat vind ik niet kloppen”, zegt Ingeborg ter Laak. “Ik spreek wel met het ziekenhuis en ook met de zorgverzekeraars om hen op andere gedachten te brengen. Ook maak ik onze zorgen duidelijk en breng bij hen onder de aandacht dat het niet alleen sec een financiële kwestie is. Het gaat echt over meer.” Zorgen heeft Ter Laak bijvoorbeeld over de druk op ambulances. “Er zullen veel meer ambulanceritten nodig zijn. En ambulancepersoneel is al ontzettend schaars.” Ook de GGD waarschuwt voor de gevolgen voor de volksgezondheid. Omdat vrouwen bijvoorbeeld niet op tijd een ziekenhuis bereiken of omdat medische bevallingen toch thuis gaan gebeuren terwijl een zwangere eigenlijk naar een ziekenhuis had gemoeten. In principe kan een ambulance iemand uit Zoetermeer in 20 minuten naar een ziekenhuis brengen. Wie echter met eigen vervoer moet is al snel minimaal drie kwartier onderweg.

Petitie
Inwoner Linda Bregman startte afgelopen zomer een petitie voor het behoud van de geboortezorg. Een petitie die door 15.000 mensen werd ondertekend. “De uitkomst van het GGD-onderzoek is niet onverwacht maar ik ben er blij mee”, zegt Linda Bregman. “De GGD geeft aan dat er gevaar dreigt van zorgmijding en waarschuwt ook voor de kwetsbaren. Dit is een heel serieus signaal voor de groeiende stad. Ook voor vervoer naar ziekenhuizen in de regio zie ik een probleem. Gouda heeft nu al gezegd dat ze de vraag niet aan kunnen. Ik ben er nog niet gerust op maar hoop dat de directie erop terugkomt.”

Een woordvoerder van het HagaZiekenhuis laat weten dat het onderzoek dat zij hebben laten uitvoeren in april komt. Dan neemt de directie ook een besluit over de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1